fallback

Прагът за достъп до семейни помощи за деца може да бъде увеличен

Над 230 млн. лева са заделени по ОП “Развитие на човешките ресурси“ за борба с младежката безработица

17:55 | 07.09.17 г. 2

В рамките на бюджетната процедура за следващата година ще се търсят възможности подоходният критерий за семейните помощи за деца да бъде завишен. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на блиц контрол в парламентарната комисия по труд и социална политика.

Според министъра завишението на границата за достъп до помощи е необходимо, защото доходният критерий трябва да се съобрази с очакваното увеличение на минималната работна заплата за следващата година - от 460 на 510 лева. Сега доходният критерий е 400 лева. 

Според министъра увеличението трябва да е с размера на ръста на минималната работна заплата. Идеята за повишаване на границата е да не се допуска отпадане на работещи семейства с по-ниски възнаграждения от обхвата на семейните помощи за деца. Ще се търсят и възможности за увеличение на самите семейни помощи за деца.

Над 230 млн. лева са заделени по ОП “Развитие на човешките ресурси“ за борба с младежката безработица, съобщи още министърът. Средствата са за дейности, насочени към обучение, наставничество на работното място, повишаване на професионалните умения.

Другата насока, в която са фокусирани тези схеми, е активиране на младежите, които нито работят, нито учат. Очаква се около 30 хиляди младежи да получат работа чрез схемите на европрограмата с цел постигане на устойчива заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
fallback