fallback

Как тихоокеанската сьомга доплува до България

Първата в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. в село Горни Окол и вече реализира продукцията си

13:12 | 30.10.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Единствената в Европа ферма за тихоокеанската сьомга заработи в началото на 2016 г. близо до София, в самоковското село Горни Окол. Наричана още кохо сьомга, рибата, според собствениците на предприятието, има ценни качества и се отглежда в екологично чиста среда.

Идеята се заражда още преди седем години в семейството на един от собствениците на Cohofarm Валери Милованов, който е и управител. По образование той е строителен инженер и до 2011 г. е имал бизнес в сферата на строителството, с който приключва и започва новото начинание с колеги и приятели.

Проектирането и получаването на всички необходими разрешителни от институциите, както и кандидатстването по европроект, отнемат около 4 – 5 години.

Кой точно вид риба да се отглежда от компанията и по каква технология - това решава консултантът по аквакултури от Канада Даниел Стечи.

„През януари 2016 г. фермата беше въведена в експлоатация и сега сме на етап реализация на продукцията“, казва Валери Милованов. Стопанството се намира изцяло в ремонтирана постройка на бившето агростопанство в селото. 

Валери Милованов обяснява, че междувременно той и другите двама собственици, Георги Софиянски и Георги Стефанов, е трябвало да преодолеят много трудности и дейността да се съгласува с редица институции, включително и с БАН, тъй като в България започва вносът на нов вид риба, който не се среща тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
fallback