fallback

Западните Балкани трябва да решат конкретни проблеми по пътя на евроинтеграцията

Джема Грозданова е оптимист за решаването на въпроса за името на Македония

08:40 | 24.04.18 г.

Западните Балкани трябва да решат конкретни проблеми по пътя на евроинтеграцията, стана ясно от коментар на Джема Грозданова, председател на комисията по европейските въпроси в парламента, за предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria.

По повод доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на държавите от Западните Балкани по пътя към присъединяването тя каза: „Най-позитивният доклад е за Черна гора, следват Македония и Албания, след това са Босна и Херцеговина и Косово. Голяма стъпка напред е, че Македония и Албания получиха препоръка за стартиране на преговорите за присъединяване“. 

Дата за стартиране на преговорите евентуално ще бъде обявена на Европейския съвет през юни.

Основната критика към Босна и Херцеговина е избирателният им закон, който може да постави под въпрос легитимността на предстоящите през октомври избори. За Косово като проблем се изтъкват борбата с корупцията и организираната престъпност.

Джема Грозданова е оптимист за решаването на въпроса за името на Македония.

Сърбия заявява искане за бъдещо членство, но по думите на депутата това не е приложено достатъчно в законодателството. Има доста отворени глави, но и доста неща, които спъват развитието, например диалогът с Прищина и правата на малцинствата, каза Джема Грозданова.

По принцип не трябва да се групират Черна гора и Сърбия, подчерта тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
fallback