fallback

Занаятчии ще учат как се прави сирене по разработена в София програма

Проектът се финансира от Програма Еразъм на ЕС

19:56 | 24.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Представители на 11 страни (България, Великобритания, Германия, Испания,  Ирландия, Италия, Полша, Франция, Финландия, Холандия и Швеция) се събират в София днес и утре по проекта Teacheesy. Те ще разработят програма за обучение за малки занаятчийски производители за производство на сирене и млечни продукти.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма Еразъм на ЕС, а партньор от българска страна е Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Участват също организации, производители и експерти от FACE,  Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене. 

Една от основните цели на двегодишния проект, който започна през септември 2017, е да изработи европейска програма за обучение на малки занаятчийски производители на сирене и млечни продукти, съобщи „Биоселена“.

Програмата ще се преведе на 24 езика и ще е достъпна за производители и обучаващи организации. Обучението ще помогне на малките производителите да спазват изискванията на „Ръководство за добри хигиенни практики за фермерски и занаятчийски сирена”, изработено на ниво Европейски съюз.

Ръководството бе подготвено от организацията FACE, в която членува и „Биоселена“. През 2018 г. експерти от фондацията, които участваха в разработването му, помогнаха за издаването и разпространението му на български език.

Копие на Ръководството ще бъде връчено на 25 април на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров на срещата му с участниците в проекта. Те ще посетят и фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, който се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 11.09.22 г.
fallback