fallback

Фондът на фондовете търси мениджъри на 67 млн. лева рисков капитал

Кандидатите да управляват фонда за финансиране на иновативни стартъпи трябва да подадат документи до 25 юни

17:19 | 16.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Държавният Фонд на фондовете започна процедура за избор на финансов посредник за изпълнението на втория си дялов инструмент, подкрепен със средства от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) – Фонд за рисков капитал (ФРК).

Публичният ресурс, който предоставя Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ), е 47,1 млн. лева. Към него избраният финансов посредник ще трябва да осигури частно съфинансиране, което да е минимум 30% от общия размер на инвестициите в крайни получатели.

Това ще е залог за успешната работа на фонда и за устойчивост на инвестициите, пише на сайта на фонда.

Крайният срок за подаване на заявления е 25 юни.

В търсене на посредник

ФМФИБ предоставя на бъдещия посредник възможността да осигури необходимото съфинансиране както на ниво фонд, така и на ниво краен получател, с което се дава гъвкавост на фонд мениджъра при набавянето на частния ресурс.

Едновременно с това се подсигурява минимален размер на допълнително финансиране и подпомагане на компании, за да се изпълнят техните прогнози за развитие и растеж. Така общият размер на средствата от публичното и частно финансиране ще надвиши 67 млн. лева.

С тези пари избраният посредник ще има задачата да управлява фонд за дялово инвестиране във високотехнологични и иновативни микро, малки и средни предприятия (МСП) в ранен етап на развитие.

Размерът на инвестициите, които ще прави Фондът за рисков капитал в едно дружество, ще са в диапазона от 1,5 до 7 млн. лева.

Специфичното за този инвестиционен фонд са предоставената допълнителна стратегическа подкрепа и менторството, които ще получат компаниите, в които инвестира фонд мениджърът.

Изисквания към кандидатите

От Фонд на фондовете информират, че основна тежест при оценяването на кандидатите ще има опитът в такъв тип дялово инвестиране за привличане на частно финансиране от професионални инвеститори. Бизнес планът, организационната структура и системите за контрол също ще са от значение за избора, пише в обявата на ФМФИБ. 

“Очакваните положителни ефекти от Фонда за рисков капитал са развитие на предприемаческата екосистема в България чрез повишаване конкурентоспособността на местните фирми и подобряване на корпоративното им управление и капацитет” посочва Светослава Георгиева, изпълнителен директор на ФМФИБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
fallback