fallback

Български превозвачи подготвят протест в Брюксел

Секторът остава твърдо против новия Пакет за мобилност

15:04 | 11.12.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българските автомобилни превозвачи подготвят протест в Брюксел заради новия Пакет за мобилност, приет преди дни от министрите на транспорта от ЕС. Това обявиха представители на автомобилния бранш след среща с транспортния министър Росен Желязков.

Новите европейски правила въвеждат ограничения за кръстосаните курсове (т. нар. каботаж), налагат шофьорите да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици и обичайните седмични почивки да бъдат извън кабината. Срещу споразумението се обявиха осем европейски държави, сред които и България.

В отговор страната ще подготви законодателни предложения, които ще бъдат внесени чрез българските евродепутати, съобщи Росен Желязков. 

България ще поиска дерогация на правилото за спане в кабината до изграждането на необходимата инфраструктура.

За кръстосаните операции в момента извън правилата за командироване са само правите и обратните курсове. Всички останали операции подлежат на регулацията на Директивата за командироване, което по думите му ще бъде в голяма финансова тежест. Нашето предложение е 72 часа в рамките на календарен месец да бъдат изключени от Директивата или не по-малко от 10 кръстосани операции, каза министърът.

За връщането на шофьора на всеки четири седмици правилото по думите му е неприложимо и несправедливо. „Ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача“, разясни той българската позиция.

Превозвачите планират да организират международен протест в Брюксел или Страсбург, като вероятно това ще стане на 10 януари, когато е следващата сесия на Европарламента, заяви Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи. Той очаква секторът да срещне съмишленици и в други държави и подкрепа от алианс от организации в Полша, Румъния, Латвия, Литва и Хърватия.

Три държави искат да съсипят 17% от БВП на България, заяви Росен Димитров от Националната транспортна асоциация.

Според него новите европейски правила ще принудят автомобилните фирми да се пререгистрират във Франция и Германия.

Според Ангел Траков протестът може да е с човешко присъствие или с автомобили.

Росен Желязков обеща в началото на януари да бъде в Брюксел, за да лобира за българската позиция.

Превозвачите заплашиха, че ако протестите не помогнат, ще поискат „референдум за излизане от Европа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
fallback