IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостиг на средства гони младите учени от конкурси на Фонд "Научни изследвания"

Практиката финансирането да се отпуска на части бави процедурите

15:56 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи и развива научните изследвания в страната. Това е сред причините за липсата на интерес от млади учени и докторанти за участие в конкурсите на фонда, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Комисия към министерството е представила годишния си доклад за дейността на ФНИ за 2020 г.

През 2020 г. общата сума за финансиране на проекти, конкурси и оценка на проектите е 26,4 млн. лв. Според комисията тази сума е недостатъчна за финансиране на проекти по регулярните конкурси. През годината кабинетът е отпускал допълнителни средства за нови конкурси на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на ФНИ. Това е довело до забавяне при процедурите и до провеждане на конкурсите в съкратени срокове.

Недофинансирани са били и част от проектните предложения. Малките суми за отделните проекти не са позволили закупуване на апаратура и осигуряване на достатъчно средства за възнаграждения за научния екип.

С около 3 млн. лв. по-малко е финансирането на конкурсите за научни изследвания през 2020 г. спрямо предходната година. За 2019 г. сумата е близо 30 млн. лв. По-слабото финансиране е една от причините да не се увеличава броят на младите учени в страната. 

Липсата на стимули като малките стипендии за докторанти и намаляването на интереса към научната работа в определени области са причините за тази негативна констатация, се казва в доклада.

Бюджетът на ФНИ се разпределя в няколко конкурсни процедури. Малко над 12 млн. лв. са за фундаментални научни изследвания, като над половината от сумата е за вече започнали проекти от 2017 и 2018 г. С нея са финансирани над 70 проекта.

За 2020 г. са отпуснати допълнително 3,1 млн. лв. за фундаментални научни изследвания, свързани с пандемията от COVID-19. За изследвания на млади учени са разпределени 825 хил. лв.

По Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ бюджетът за м.г. е 930 хил. лв., или с 30 хил. лв. по-малко от предходната година. Комисията констатира положителен ефект от провеждания от 2019 г. конкурс по тази програма. Такава е оценката и за Национална програма „Вихрен“, насочена към учени с високи постижения, със собствен независим изследователски колектив или програма. 

За втора поредна година комисията установява подобрена организация на работа. Всички конкурси са проведени чрез електронна система. Препоръката е тази система да бъде надградена.   

Според комисията е наложително да се формулира ясно нова политика на ФНИ по управление на интелектуалната собственост, създадена с публично финансиране. Препоръчва се още да се формулират критерии за измерване на социално-икономическия ефект от финансираните проекти.

Общата оценка на комисията за дейността на фонд „Научни изследвания“ през 2020 г. е положителна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още