IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска компания инвестира 300 хил. евро в електромобил

Товарният автомобил може да измине 50 км с едно зареждане на батериите, за момента поръчките са основно от чужбина

11:04 | 28.05.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Българска компания инвестира 300 хил. евро в електромобил

Българска компания започна серийно производство на електромобил. Инвестицията на базираната в Лом компания ДИ-ВЕН ООД възлиза на над 300 хил. евро, каза пред Investor.bg председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстър „Електромобили“ Илия Левков.

Електрическият транспортен автомобил ЕТК 021 „PONY” е задвижван изцяло от акумулаторни батерии и може да измине 50 км с едно зареждане срещу стойността на 10 киловатчаса електроенергия. PONY е предназначен за транспортиране на товари до 1 т. в градски условия. Цената на базовия модел е 10 хил. евро.

Това е нов продукт и засега нямаме конкурент, каза Левков. Компанията има планове да представи електромобила, освен на пазара в България, така и в Гърция, Македония, Албания, Сърбия, Румъния и Русия. Поръчките са основно от чужбина. В момента представяме продукта на няколко български общини, каза още той.

На въпрос за евентуални бъдещи инвестиции Левков отбеляза, че „за момента се водят преговори с потенциални съинвеститори и банка“.

Батериите на PONY са с живот минимум 2 години, изпълнени са по AGM технология и не изискват никакво обслужване. Тяхното зареждане се извършва със зарядно устройство, поставено на борда на машината и може да бъде включено във всеки контакт по начина, по който се зарежда GSM. Времето за зареждане е около 12 часа, което предполага, че ако електромобилът е работил интензивно през деня, може да бъде зареден до следващата сутрин.

Използвани са почти изцяло български агрегати с изключение на електрониката, която представлява около 10% от себестойността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
А това е сайта на един пример за конкуренцията, която я "няма":http://***.modeczev.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Seeyan
преди 13 години
Аз лично съм полу-озадачен, полу-скептично настроен относно съотношението максимално изминато разстояние с едно зареждане и необходимо време за едно зареждане. 50км за каквито и да е промишлени, търговски и въобще различни от комутиране цели са малко, предвид факта, че отнема 12 часа да се зареди (и реално може да се използва 1 път на ден). Но хората, които са го направили знаят далеч по-добре от мен, така че им пожелавам късмет и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nelly_mincheva
преди 13 години
Хайде, пък дано потръгнат продажбите и да се разраства производството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
България по принцип има доста ноу-хау в производството на електрокари! Преди 20 години ние бяхме един от лидерите в света в тази технология и не е зле да се възползваме от възможностите в сектора!Има доста български инженери, които доста добре са запознати с предимствата и недостатъците на електромобилите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Aladdin
преди 13 години
Взимаш си стая в мотел за 25 лева, хвърляш кабела и зареждаш PONY-то а после ония от мотела се плачат от надписани сметки за ток :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още