IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител с 1,9% ръст през април

Показателят е ранен измерител за тенденциите при потребителската инфлация

11:58 | 28.05.10 г.
Цените на производител с 1,9% ръст през април

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април 2010 г. е с 1,9% над равнището от март, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Показателят е ранен измерител за тенденциите при потребителската инфлация, която в последните месеци също нараства ускорено и само за април е 1,1%.

Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 6,3%, в преработващата промишленост - с 2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7,3%, при производството на тютюневи изделия - с 4,2% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,9%, а намаление е отчетено при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,2%, и при производството на химични продукти - с 1,1%.

На годишна база индексът на цени на производител на вътрешния пазар през април нараства с 5,6%. На годишна база потребителската инфлация отчита ръст от 1,8%.

Цените се увеличават спрямо април 2009 г. в добивната промишленост - с 23,9%, и в преработващата промишленост - с 9,9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6,4%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2009 г. е отчетено при производството на основни метали - с 32,3%; производството на тютюневи изделия - с 25,4%; производството на превозни средства, без автомобили - с 4,8%. Намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,1%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6,4%; производството на хранителни продукти и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2,9%.

Общият индекс на цените на производител, който се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2005 година, отчита 2,1% ръст през април 2010 г. на месечна база и 8,1% ръст спрямо април миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още