IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз vs. Овергаз: Реалната конкуренция на газовия пазар у нас започва

От държавната компания казват, че не се притесняват от конкуренцията на Овергаз, но искат регулации на цените да има и за двете фирми

17:03 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз vs. Овергаз: Реалната конкуренция на газовия пазар у нас започва

„Булгаргаз“ ЕАД не се притеснява от конкуренция на пазара на природен газ, заяви пред журналисти изпълнителният директор на държавната газова компания Димитър Гогов.

Така той коментира направено вчера изявление от ръководството на частната компания „Овергаз Инк.“ - която досега беше основният посредник при доставките на руски газ - че не възнамеряват за продължат договора за доставки с Булгаргаз. Отказът от продължаване на взаимоотношенията на практика означава, че Овергаз влиза в директна конкуренция с държавата при газовите доставки за промишлените потребители.

Споразумението между двете компании изтича в края на годината и е за 1 млрд. куб. м газ годишно, което количество Овергаз смята пряко да доставя на потребители в страната. 50% от Овергаз са собственост на дъщерно предприятие на самата Газпром.

Димитър Гогов днес обясни, че Булгаргаз има договори за доставки с още две фирми до края на 2012 г., а също дотогава по друг договор Овергаз ще му доставя известни количества газ.

Така на практика, дори ако до края на годината не е сключен нов договор с Газпром (по-конкретно с Газпромекспорт), то Булгаргаз ще може да осигурява около 80% от необходимите количества газ за страната, като се има предвид свитото потребление.

По данни на Булгаргаз консумацията на газ през 2009 г. спрямо 2008 г. (когато беше над 3,5 млрд. куб. м) е с 21% по-ниска и се очертава подобно да е положението за тази и следващата година. С ползване при необходимост и на газ от газохранилището в Чирен, то за 2011 г. доставките на газ ще са осигурени, смята Гогов.

Същевременно той се позова и на подписан меморандум между Газпром и Булгаргаз със срок до 2030 г., според който дори да няма известно време действащ договор за доставки, то Газпром ще осигурява необходимите за страната ни количества газ по цени от изтеклия договор до подписването на нов.

Шефът на Булгаргаз съобщи, че в началото на юни ще продължат преговорите с Газпром за нов дългосрочен договор за доставки, като стремежът е, този договор да бъде подписан до края на годината и то за количества, изцяло задоволяващи нуждите на страната.

Преговорите за нов договор с Газпром стартираха преди около година, след като Булгаргаз изпрати на ръководството на Газпром предложенията си за изменения в съществуващия договор. Тогава Гогов изрази надежда, че до края на 2009 г. ще бъде подписан нов договор с Газпром.

Димитър Гогов коментира още, че към момента финансовото състояние на Булгаргаз е влошено, главно поради системно занижаваните цени на газа в страната от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По думите му, ако има и други фирми, продаващи пряко газ на свободния пазар у нас, то би трябвало условията да бъдат равноправни, а не на едни цените да се регулират, а на други - не.

Във връзка с журналистически въпрос относно избора на банки, в които газовата компания държи финансовите си средства, изпълнителният директор на Булгаргаз посочи, че има 6 сметки в банки, по които клиентите на компанията по избор да превеждат дължимите средства на Булгаргаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още