IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз ще търси заем, за да плаща руския газ

Сумата, която Булгаргаз плаща на Газпром за покупка на газ за едно тримесечие, е средно около 200 млн. долара

14:49 | 23.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз ще търси заем, за да плаща руския газ

Възможно е да се наложи „Булгаргаз“ ЕАД да търси заем от финансова институция, за да може да плаща доставките на руския природен газ, коментира изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов след днешното обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на цените на газа за третото тримесечие. Като залог пред банката би послужил газът в газохранилището в Чирен.

Причината са занижените от началото на годината цени на газа при продажба в страната, което принуждава компанията да продава под себестойност и е „стопило“ резервите й. За петте месеца на годината Булгаргаз отчита счетоводна загуба от близо 46 млн. лева и сега няма достатъчно ликвидни средства.

Сумата, която Булгаргаз плаща на Газпром за покупка на газ за тримесечие, е средно около 200 млн. долара.

Димитър Гогов информира, че Булгаргаз вече е направил предложение пред принципала на компанията – Министерството на икономиката и енергетиката, за одобрение за взимане на заем при необходимост. Ако това стане, съответната банка би трябвало да бъде избрана чрез процедура по Закона за обществените поръчки, поясни Гогов.

Тъй като такава процедура „изисква време“, Булгаргаз предлага междувременно заемът да бъде отпуснат от Български енергиен холдинг (БЕХ) или негова структура, като след взимане на заема от банка, средствата да бъдат върнати на холдинга.

По предварителните разчети на Газпром, към януари 2011 г. газът за Европа ще поскъпне, като цената му ще бъде средно около 400 долара за 1000 куб. м, съобщи още Гогов. Като се има предвид това, а също и че сега Булгаргаз купува на границата руския газ за 339 долара за 1000 куб. м, за България поскъпването ще е с около 18%. Това обаче не означава, че газът за потребителите в страната през зимата ще поскъпне точно с посочената стойност, тъй като вътрешната цена зависи и от заявките за покупка, цените на алтернативните горива, курса на долара и други, допълни шефът на Булгаргаз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Кой после ще плаща заема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
Нека правителството да покаже ,да публикува ----какви заплати поименно вземат в най-важните държавни органи.Да видиме тия в Булгаргаз какви *** папкат всеки месец и тогава да вдигат цената на газта ,на ел.енергията и т.н.Защото сме на ръба на пропастта, обаче за властимащите криза няма.Докато е така ,докато на богупомазаните не им се резнат крилцата веднъж за винаги,така ще се увелива постоянно и газта и тока и каквото си помислите и което е остнала непипнато в тая *** антидържава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
ДКЕВР-това държава в държавата ли беше.Това е законна държавна енергийна мафиотска организация-която замазва очите на бедния българин и го кара да мисли ,че има справедливост.А всъщност тя е пладнешки хайдутин,вълк в *** кожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още