IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков не иска да помага на Булгаргаз, „за“ взимането на заем

Очевидно има съмнения за злоупотреби в ЕРП-тата, каза министърът, но дали съмненията ще се потвърдят още било рано да се каже

12:14 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков не иска да помага на Булгаргаз, „за“ взимането на заем

Държавата не смята да се намесва във финансовите дела на Булгаргаз, нито да помага на компанията. Това стана ясно от изявленията пред журналисти днес на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„От държавните дружества се очаква да функционират като корпоративни субекти. На тях трябва да им излизат сметките и да си обслужват задълженията.“

Така министърът коментира обявеното в сряда намерение на компанията да потърси заем от финансова институция, за да се справи с плащанията за руския газ.

Трайчо Трайков посочи, че според документите, които са му предоставени от компанията, Булгаргаз има нужда от оборотен капитал. Вероятно щяло да се наложи да си го осигури с дългово финансиране, т.е. да вземе заем „колкото му е необходим“.

Относно проверките в електроразпределителните предприятия (ЕРП) министърът посочи: „Очевидно има съмнения за злоупотреби“. Трайков се е запознал с част от предварителните материали от регулаторния одит, извършен от ДКЕВР на трите дружества.

В тези материали обаче не са направени изводи, така че по-ясен коментар по темата можело да се очаква, след като ДКЕВР направи положителните си и отрицателни констатации от доклада.

„Ако е имало нарушения на условията на лицензии, на законите и на финансовите регулации, скоро ще се разбере“, каза Трайков.

Той потвърди предварителната информация, че ЕРП-тата са давали за консултантски услуги по няколкостотин евро на час. Министърът обаче допълни, че ДКЕВР трябва да разбере за какво точно са давани тези пари, „защото в Европа има консултантски услуги, които стигат и до 2 хил. евро на час“.

Според Трайчо Трайков подобни одити в сектора трябва да се правят, дори и да няма съмнения за нарушения.

Той не отговори на журналистическия въпрос дали в съмнението за злоупотреби има и предположения за източване на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още