IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията забавят спада си до 12% през май на годишна база

През април спадът беше с 15,5% на годишна база

11:27 | 09.07.10 г.
Оборотите в търговията забавят спада си до 12% през май на годишна база

Оборотът в търговския сектор през май 2010 г. намалява с 12,4% в сравнение със същия месец на предходната година, показват данни на НСИ. През април спадът на годишна база беше с 15,5%.

В търговията на дребно е регистриран спад от 8,7% през май на годишна база. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отбелязва ръст от 1,4%, свързан със сравнително постоянния характер на потреблението.

По-малко от средното е намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията с фармацевтични и медицински стоки, съответно 6,8 и 7,2%, като двете дейности формират около една трета от оборота. Спадът все още е значителен в търговията с компютърна и комуникационна техника - 19%, но се наблюдава тенденция на забавянето му.

В търговията на едро е отчетено намаление от 12,1%, резултат от отрицателните темпове във всички съставни дейности. Индексите варират в границите от -7,3% в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, до -34,2% в търговията с машини, оборудване и части за тях. Стойността на общия индекс обаче се определя до голяма степен от спада в търговията с неселскостопански междинни продукти - 10,3%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота.

Намалението все още е голямо в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 28,4%, но се запазва тенденцията на постепенното му забавяне.

През май 2010 г. оборотът намалява незначително спрямо предходния месец, като общият спад от 1,4% се дължи на разнопосочните темпове, отчетени в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно се наблюдава ръст от 1,8%, но негативно влияние върху индекса оказва намалението в търговията на едро - 2,6% и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 1,2%.

За периода януари - май 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 15,6% в сравнение със същия период на 2009 година. Темповете са отрицателни и в трите основни търговски дейности и варират от 11,3% в търговията на дребно до 34,2% в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт. В търговията на едро е отчетен спад от 15%, който оказва съществено влияние върху стойността на общия индекс, тъй като дейността формира около 70% от търговския оборот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още