IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в промишлеността расте с 12,7% през май

Най-голямо е увеличението в преработващата промишленост - 16,6%

11:52 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оборотът в промишлеността расте с 12,7% през май

През май оборотът на предприятията от промишлеността е нараснал с 12,7% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). За април повишението беше 9,7%.

В преработващата промишленост увеличението е 16,6%, в добивната промишленост - 11,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад от 0,6%.

В сравнение с предходния месец оборотът през май се повишава с 1%, като в преработващата промишленост има увеличение от 5,9%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление от 12,9%, а в добивната промишленост спадът достига 16,3%.

През май индексът на промишленото производство (физически обем) нараства с 0,4% на годишна база след повишение през април с 0,2%. Физическият обем нараства с по-малко от оборота, тъй като продажните цените на продукцията са се повишили.

В преработващата промишленост е отчетено увеличение от 2,4%, в добивната промишленост – намаление от 2,9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – спад от 4,7%.

В сравнение с предходния месец промишленото производство през май намалява с 0,9%, като спадът в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 14,3%, докато в добивната промишленост има ръст от 2,9%, а в преработващата промишленост той е 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още