IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е опрощаване на лихви по осигуровки за над 100 млн. лв.

Просрочените осигурителни плащания към НОИ са за "много над 300 млн. лева", каза социалният министър

14:28 | 13.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Възможно е опрощаване на лихви по осигуровки за над 100 млн. лв.

Лихвите по закъснели плащания на осигуровки към Националния осигурителен институт (НОИ) са за „много над 100 млн. лв.“ и именно тази сума Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага да бъде „опростена“. Това каза министър Тотю Младенов в отговор на въпрос на Investor.bg за разясняване на огласеното вчера предложение на социалното министерство, предвиждащо фирми и самоосигуряващи се лица да могат да платят без лихва до 30 юни 2011 г. старите си задължения по осигуровки, дължими към 30 юни тази година.

Според предложението отстъпката ще важи, ако главницата по дължимите осигуровки към средата на тази година бъде изплатена изцяло до средата на следващата година.

Министър Младенов посочи, че МТСП към момента няма официални данни от Националната агенция за приходите (НАП) колко точно е главницата на просрочените осигуровки и съответно лихвите по тях, но според МТСП главницата е „много над 300 млн. лева“, а трябва да се има предвид, че лихвите по закъснелите осигуровки са високи – ОЛП+20%.

Тотю Младенов коментира, че мотивите на МТСП са, „хората да не губят осигурителни права, тъй като това е много по-различно от данъците“. И че „заетите в дадена фирма не са виновни и не би трябвало да губят трудов стаж за пенсиониране, ако например работодателят в дадена фирма не им е плащал осигуровки няколко месеца или година“.

Социалният министър допълни, че посоченото предложението на МТСП предстои да се разгледа на заседание на правителството до края на месеца и ако бъде одобрено, заедно с други предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, ще се разгледа и гласува от Народното събрание през септември. По думите на Младенов към момента не е сигурно, че предложението за „опростяване“ на осигуровки ще бъде прието.

Във връзка с въпрос на Investor.bg за прогнозата му за безработицата в страната през втората половина на годината, Младенов припомни, че от февруари насам, когато е бил пикът й от 10,26%, безработицата у нас намалява и за юни тя е 9,26%.

Министърът обаче не се ангажира с прогноза за бъдещото ниво на безработицата, отбелязвайки само, че тя „зависи от икономическото състояние на страната, обема на инвестициите, усвояването на средствата по оперативните програми като цяло и в частност по ОП „Човешки ресурси“ и др.“

Като „минус“ за работата на МТСП през първата година от управлението на правителството на ГЕРБ Тотю Младенов отчете увеличението на заетите в „сивия“ сектор и забавеното усвояване на средствата по ОП „Човешки ресурси“, по която до момента са разплатени общо над 130 млн. лева. Това са и едни от основните направления, по които през следващите месеци министерството ще се стреми да постигне по-добри резултати, подчерта министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Опрощаването е привилегия, привилегията е дискриминация, дискриминацията е предизвикателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още