IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

Това стана ясно от думите на министър Нона Караджова при представянето на отчета за работата на министерството за изминалата година

13:40 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ търси 18 млрд. лв. за водния сектор

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви министър Нона Караджова при отчета на дейността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и регионалните му структури за първата година от управлението на правителството.

Средствата са необходими за подмяна на ВиК-мрежата, за изграждане и ремонт на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, подмяна на помпите за питейно водоснабдяване на безводни региони, възстановяване на системата за напояване в страната, изграждането на диги и корекция на речни корита, посочи Караджова.

Възможностите за финансиране са няколко - от държавния бюджет, чрез повишаване цената на услугата или чрез отдаване на концесии. Най-добрият модел ще бъде определен чрез обществени обсъждания, отбеляза Караджова, цитирана от БТА.

По думите на министъра посока за развитието и финансирането на водния сектор ще даде водната стратегия, която предстои да бъде разработена. В момента има процедура за избор на изпълнител за изработването на документа.

Забавянето се дължи на факта, че при първоначално обявения конкурс имаше само едно предложение, което не отговаряше на необходимите изисквания, посочи министърът. По думите й стратегията ще бъде широко обсъждана, а всички предприети мерки ще бъдат консултирани и с експерти на Световната банка.

За последната година е подобрена събираемостта на таксите за ползване на вода, за периода те са над 40 млн. лева, посочи министърът.

Тази седмица предстои окончателно приемане на Закона за водите от парламента, добави Караджова. С него се въвеждат ограничения за строителството на ВЕЦ в защитени зони по „Натура 2000“, на реки с малък отток или при заплаха за биоразнообразието. По думите на министъра е заложена и тенденцията за ограничаване и актуализиране на разрешителните за добив на инертни материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още