IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната похвала от ЕК вече е факт, остават препоръките за съдебната система

Спрямо Румъния имаме по-голям напредък, смятат от Европейската комисия. Но казват също, че при сложните разследвания у нас "липсват цел и посока"

12:01 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакваната похвала от ЕК вече е факт, остават препоръките за съдебната система

България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Това се посочва в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Документът бе представен днес в Брюксел, а данни за него бяха разпространени още снощи.

Докато България е постигнала важни резултати, Румъния има сериозни пропуски в усилията си да постигне прогрес, отбелязват от ЕК.

В докладите се съдържат и конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени от двете страни през следващата година.

Препоръките са свързани преди всичко с реформите на съдебната система.

В доклада за прогреса на България се отбелязва, че се вижда политическа воля за реформирането на съдебната система и се препоръчва на българските власти да продължат своите усилия в тази насока.

Отбелязва се, че страната е приела промени в своите наказателни процедури и има по-голям брой дела, свързани с корупцията по високите етажи и организираната престъпност.

В същото време все още има твърде малко случаи, които са приключили в съда. Има нужда от подобряване на професионалните практики в полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще е нужна външна помощ, отбелязват от Брюксел.

Освен това продължават да се забелязват „сериозни недостатъци в съдебната практика както по отношение на прокуратурата, така и по отношение на съда“. 

Съдебният процес в България страда от липсата на инициатива и професионален капацитет. При сложните разследвания липсват посока и цел, а процедурите са прекалено формални и прекалено дълги и често се провалят в съда, смятат в ЕК. 

Анализът на комисията показва също така, че продължават да са налице недостатъци при предотвратяването на корупцията и защитата срещу конфликт на интереси. Все още не е започнало ефективното изпълнение на новата национална стратегия за противодействие на корупцията, която беше приета през ноември 2009 г. Прилагането на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси не е достатъчно ефективно. 

Недостатъците в прилагането на процедурите относно обществените поръчки са широкоразпространени, се допълва в доклада. 

Продължават да са налице и недостатъци, свързани с отчетността на съдебната власт, пише още в документа. От юли 2009 г. насам срещу съдебната власт в България се появиха редица твърдения за корупция, търговия с влияние и лошо управление, които се отразиха на репутацията ѝ в обществото.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов коментира очакваните критики от ЕК за това, че все още не събират достатъчно и качествени доказателства при разследвания, така: „По обвиненията срещу тежки организирани престъпни групи, които предстои да бъдат внесени в съда, са събрани достатъчно доказателства“. 

„Обезпокоителни са присъдите в сферата на конвенционалната престъпност“, смята Цветанов. Той определи решенията на съда дори като поощрителни. „Да се надяваме, че всеки в съдебната система ще прочете внимателно доклада и ще направи своите изводи“, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още