IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски добив на газ у нас сваля цената за потребителите с 5-10%

Melrose Resources откри промишлени количества природен газ у нас, чийто добив се предвижда от октомври да понижи цената за потребителите

16:29 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британски добив на газ у нас сваля цената за потребителите с 5-10%

Има вероятност още от есента цената на природния газ за потребителите у нас да падне с около 5-10% поради стартирането на добив в промишлени количества от находището „Каварна Изток“, което се разработва от британската фирма Melrose Resources. Това съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, като допълни, че до две седмици министерството ще предложи на правителството да одобри концесията за добив.

Очакванията са, че заедно с количествата газ от другите две разработвани от Melrose находища - „Калиакра“ и „Каварна“, промишлените запаси газ достигат около 3 млрд. куб. м, което означава, че за период от 6 години ни се гарантират до 20% от необходимите количества газ от родно производство, посочи Трайков.

Министърът обясни, че цената на добивания от британската фирма газ ще се договори с „Булгаргаз“, но „при всички случаи ще е значително по-ниска от тази в момента на руския газ“. Това, от своя страна, ще намали цената на газа като цяло за крайните потребители в страната – домакинства и фирми.

Трайков допусна, че наличието на собствен газ може да се отрази положително за нас при течащите с Газпром преговори за новите дългосрочни договори и цени на синьото гориво.

От своя страна, изпълнителният директор на Melrose Resources в България Дейвид Арчър каза, че ако фирмата получи концесия скоро, то още от август ще започне полагането на тръбите от находището „Каварна Изток“ към централната газопреносна система и през октомври ще е възможно подаването на газ от находището. По думите на Арчър взаимоотношенията му с българските институции и „Булгаргаз“ са много добри.

Във връзка с въпрос на Investor.bg шефът на Melrose посочи, че инвестициите на компанията в България за последните 12 години (откакто е в страната) са общо над 300 млн. долара, като от тях за разработването на последните две находища на газ са вложени около 65 млн. долара. Фирмата добиваше газ и от вече изчерпало се находище „Галата“. Тези инвестиции правят Melrose най-големият британски инвеститор в България към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още