IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват спад на БВП за второто тримесечие от 1% до над 3% *

Най-много читатели на Investor.bg очакват спадът да е под 2%

09:48 | 11.08.10 г. 4
Анализатори очакват спад на БВП за второто тримесечие от 1% до над 3% *

В петък НСИ ще обяви експерсни оценки за БВП на България през второто тримесечие на 2010 г. За първото тримесечие експресните оценки бяха за спад с 4%, а впоследствие даните бяха коригирани на минус 3,6% на годишна база.

Според доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) спадът на БВП през второто тримесечие ще бъде 1%. По-ранни прогнози на центъра бяха за нулев ръст през второто тримесечие, но те бяха променени в негативна посока.

Според 36% от гласувалите 541 читатели на Investor.bg спадът ще е под 2% на годишна база, а 20% очакват спад между 2% и 3,9%. Очакванията на 12% са за нулев ръст, а на 16% за ръст до 1%. Спад с над 4% очакват 8%, а ръст над 1% очакват 7%.

Публикуваме отговорите на въпроса "Какво ще е изменението на БВП през второто тримесечие на 2010 г. според експресните оценки на НСИ и какви ще са движещите фактори за изменението?", дадени от макроикономически анализатори.

Владимир Каролев, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания:

Очаквам около 1,5% спад. Износът дърпа брутния вътрешен продукт, а задържащите сили са липсата на преки чуждестранни инвестиции поради спрялата приватизация, незапочналото концесиониране и противоречивите сигнали за това дали ще има пазарни реформи в пенсионната сфера, здравеопазването, администрацията и други и така ще се овладее дефицита или ще последваме Гърция и Унгария.

Лъчезар Александров, бизнес анализатор EOS Matrix Ltd, докторант УНСС:

Очаквам спад, по-голям от 3%. Няма признаци за възстановяване на потреблението и особено на инвестициите. Нарастването от последните месеци на износа и спадът на вноса няма как да бъдат достатъчни, за да компенсират другите спадове.

Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество:

Реших вече да не давам краткосрочни прогнози, нито за Блумбърг, нито за други агенции - не виждам смисъл.

Иначе основните сили са си същите - износът ще продължи да тегли икономиката нагоре, инвестициите ще дърпат надолу (макар и с постепенно подобрение).

Боян Иванчев, финансов консултант:

През второто полугодие би трябвало да се види положителната инерция от цялостното събуждане на икономиката. Няма как да бъде пречупен трендът на спад в БВП само чрез ръст на експорта, което се забелязва през последните месеци. Още повече ръстът на експорта по статии не е достатъчно здравословен: именно за периода януари-юни 2010 г. забелязваме най-голяма стойност при експорта на "Минерални горива,масла и подобни продукти" за общо 1,33 млрд. лв. и съответно ръст от 54% и в същото време стойност на експорта на "Машини, оборудване и превозни средства" от 637,8 млн. лв. и съответно ръст от 25%.

Няма как от ръст на експорт на продукция с ниска добавена стойност да очакваме промяна за макроикономиката на страната.

Експресните оценки на НСИ за БВП през II тримесечие ще покажат:

Спад с над 4%
Спад с между 2% и 3,9%
Спад с под 2%
Нулев ръст
Ръст с до 1%
Ръст с над 1%
Общо 807 гласа
Ускорителят на БВП може да бъде само от психологическата промяна в активността на бизнеса и потребителите за което по никакъв начин нямаме стабилно потвърждение от индикаторите на бизнес наблюденията на бизнеса и потребители. Продажбите на дребно са далеч от "нормалните" за страната, въпреки че вече не са двуцифрено отрицателни както в началото на годината. Задлъжнялостта и нейната волатилност в страната е допълнителна спирачка за развитието на БВП. Ако няма извънредни ситуации - в ЕС и на местно ниво, би следвало да очакваме БВП за второто полугодие да бъде около 0%.

Петко Вълков, изпълнителен директор, УД БенчМарк Асет Мениджмънт:

Очаквам спад от около 1,5-2% за второто тримесечие, като факторите не са се променили през последната година - спад на услугите и строителството, които все още не могат да се неутрализират напълно от ръста на промишлеността и износа.

* Обновено с мнението на Владимир Каролев на 12 август в 7:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Graf
преди 13 години
Остава да обясниш каква е ролята на правителството за увеличения износ и сезонното намаление на безработицата, върху които данни се базират твърденията на Данов и компания и ще спечелиш всеобщото възхищение у местните четящи.:D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Ето ти ново информация от днес, и то от инвестора...БСК: Налице са първите трайни признаци, че икономиката ни излиза от кризата11.08.2010 13:30 | http://***.investor.bg/news/article/104025/85.htmlИзвод - правителството работи успешно, независимо от плачовете и проклятията на гигов, мрежовика и компания....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
optional
преди 13 години
е, стамбе, с информация от вчера ли ще ни радваш :) пусни и за износа от оня ден тогава :D сериозно - има логика в някои от коментарите, ама Ангелов за кого точно се е помислил с това мнение? ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Промишленото производство в България е с най-силния си ръст от началото на кризатаОт Дневник Промишленото производство в България е скочило с 3.6% на годишна база през юни - най-силното повишение на годишна база от началото на кризата. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт публикувани в 11:00 часа. Спрямо предходния месец май ръстът е двуцифрен - 11.6%.За последно подобни ръстове на годишна основа са отчитани през първата половина на 2008 г. Сега обаче той идва спрямо ниска база от юни миналата година. Показателят бележеше продължителен и силен спад от януари 2009 г., който беше прекъснат едва през март тази година. Принос за силния ръст има най-вече добивната промишленост (13.4% ръст), както и преработващата индустрия (4.9%). Данните за стабилизирането на промишленото производство са подкрепени и от тези за оборотите на промишлените предприятия. Ръстът на продажбите им през юни се ускорява до 15.9% на годишна база и 8% на месечна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още