fallback

Fitch понижи прогнозата си за България

Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг на България ВВВ-, но с негативна перспектива

20:31 | 19.08.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на България ВВВ-, но понижи прогнозата си на негативна.

Агенцията посочи като положителен факт слабата задлъжнялост на страната. Като отрицателен момент Fitch изразява безпокойство от необходимите бюджетни усилия за намаляване на дефицита в нестабилния финансов контекст.

Fitch може да понижи рейтинга на България в случай на голямо изтичане на капитал, което генерира повишено външно финансиране.

Рейтинговата агенция потвърждава негативните перспективи за страната. Fitch взима предвид, че България преминава през макроикономически корекции на фона на несигурната световна финансова конюнктура, като от друга страна суверенният дълг на страната е на ниско равнище, човешките ресурси са на високо ниво и тя е член на ЕС.

Агенцията посочва също така, че натискът за понижаване на рейтинга на страната може да се засили, ако има материално влошаване в обществените финанси или при тежки последици в резултат на нови сътресения.

Брутният външен дълг на България от 113% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2009 г. е два пъти по-голям от средния за оценката ВВВ, който е 49%, допълва Fitch.

Това подчертава нуждата страната да привлече големи капиталови потоци и да се върне към икономически растеж, за да обслужва външните си задължения.

Fitch очаква българският БВП да се свие с 0,5% през 2010 г.

Като силна страна на България се посочват държавните финанси. Общият държавен дълг е 15% от БВП в края на 2009 г., което е доста под средния за оценката ВВВ - 35%. Бюджетният излишък, натрупан през годините на икономически подем, е помогнал за намаляване на дълга и за натрупване на фискален резерв от 5,6 млрд. долара, което предоставя на страната добър буфер и финансова гъвкавост за справяне с икономическия спад.

Рейтингът на България е подкрепен от сравнително здравия бизнес климат и политическата стабилност, насърчавани от членството в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
fallback