IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доган взел хонорар от 1,5 млн. лв. за маркетингово проучване на Цанков камък

Конфликтът на интереси при Ахмед Доган е налице и той е един от главните източници на корупция, заяви днес в съда прокурорът по делото

18:00 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доган взел хонорар от 1,5 млн. лв. за маркетингово проучване на Цанков камък

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел над 1,5 млн. лв. хонорар за маркетингово проучване, каза адвокатът му Румен Еленски във Върховния административен съд (ВАС), който заседава днес по делото за взетите от Доган пари.

През март стана обществено известно, че лидерът на ДПС е получил 1,5 млн. лева като консултант по четири крупни енергийни проекта – основно хидровъзел „Цанков камък", но и „Доспат", каскада „Горна Арда" (чието строителство още не е започнало) и язовир „Тунджа".

Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез „Минстрой холдинг”. Малко след това представители на ръководството на ДПС твърдяха в публичното пространство, че техният лидер има задълбочени знания по минно дело.

Сега обаче според адвокат Еленски, цитиран от БТА, ако Доган беше дипломиран инженер по минно дело или хидролог, нямаше да му бъде възложено специализирано маркетингово проучване за осъществяването и финансирането на проектите. По думите на адвоката хонорарът, който Ахмед Доган е взел, „дори е малък, като се има предвид общата стойност на енергийните проекти, на които е правил маркетингово проучване“.

Еленски при това декларира пред съда, че е сключил договор с лидера на ДПС да го представлява за сумата от 48 000 лв. Ако Доган спечели делото, държавата ще трябва да плати на Еленски тази сума.

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира съда, поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата, а той да бъде глобен. По закон административното наказание може да е от 1000 до 3000 лв. Според парламентарната комисия, взимайки този хонорар, Доган е изпаднал в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира.

Твърденията на прокуратурата в съда днес бяха, че се установява нарушение на закона и конфликт на интереси, а Доган е трябвало да подаде съответната декларация за доходите си. Тезата на прокуратурата е, че взимайки посочения хонорар, лидерът на ДПС е изпаднал в икономическа зависимост и е трябвало да декларира частни интереси.

Конфликтът на интереси е налице и той е един от главните източници на корупция, заяви прокурор Елена Енчева.

В срок до две седмици ВАС трябва да реши дали Доган е бил в конфликт на интереси, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още