IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Цялата българска нация е под заплаха

Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа, написа в отворено писмо президентът на КТ Подкрепа

17:25 | 30.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
К. Тренчев: Цялата българска нация е под заплаха

Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа, тъй като състоянието в момента е такова, че е под заплаха цялата българска нация. Това се казва в писмо на президента на КТ Подкрепа Константин Тренчев, адресирано до премиера Бойко Борисов.

Според Тренчев, независимо от екзотиката в идеите и намеренията на министъра на здравеопазването в оставка Анна-Мария Борисова, "тя единствена от правителството се е осмелила да назове основната причина за срива в здравеопазването - Симеон Денчев Дянков".

КТ "Подкрепа" счита, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който става все по-реален с всеки ден престой във властта на вицепремиера Симеон Дянков, се посочва в писмото.

Според Тренчев, въпреки усилията на социалните партньори за изработване на антикризисни мерки, министърът на финансите "си е позволил да не ги изпълни и неглижира тези договорености". Така той лиши фиска от свеж финансов ресурс от милиард и половина лева и рискува финансовата стабилност на държавата, заявява Тренчев.

Позицията на КТ "Подкрепа" е, че цялата политика на вицепремиера Дянков е дълбоко погрешна.

"Дълбоко погрешната фискална политика застраши живота на 2.5 млн. български пенсионери. Отново се предвижда грешките на три правителства от 2000 г. насам, в това число и Вашето, да бъдат платени от хората на наемния труд", заявява Тренчев в писмото си до премиера.

Според него недалновидната фискална политика деформира пенсионната система до такава степен, че хората, работещи в най-тежки условия, ще трябва да понесат не само увеличение на осигурителния стаж, но и увеличение на пенсионната възраст, с което категорично синдикатът не може да се съгласи.

"Заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинен от тройната коалиция и безхаберието на вашия икономически екип, но и поради националното предателство, извършено от Меглена Кунева и нейния експерт по екология Нона Караджова", пише Тренчев.

При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС, те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период - до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми, заявява Тренчев.

По думите му Румъния не е постъпила така, тъй като нейният гратисен период е до 2017 г. Това обрича на тотална безработица райони като Бобов дол например, посочва Тренчев.

Според него екипът на Министерството на околната среда и водите не се е справил с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела "нито една стотинка" от тях, вместо да даде 500 млн. лева за "зелена" икономика.

Тренчев изразява позиция, че министрите Дянков и Караджова "минират" всяко намерение на премиера и че министър-председателят ще вземе спешни мерки за отстраняването на тези, които му пречат да изпълни добрите си замисли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Баси професията - "синдикален лидер". Ей така си изкара прехода в лукс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
"Доктора" може да е всякакъв и да играе всякакви игри но наистина професорката се осмели да назове виновника за това , че цяла година МФ не е направило нищо за да остойности цената на всяка клинична дейност ... а е поело ангажимент за това....но май това недоразумение дЯНКОВ е най-"ценния" некадърник!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още