IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ръстът на БВП в България ще е до 0,4% през 2010 г. и до 2,5% догодина*

Умерена инфлация и 3% дефицит по текущата сметка през тази година очакват от организацията

14:10 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Ръстът на БВП в България ще е до 0,4% през 2010 г. и до 2,5% догодина*

През 2010 г. се очаква реалният ръст на БВП на България да бъде между 0 и 0,4 процента. Това предвижда прогнозата на Международния валутен фонд след приключилата днес проверка.

Посещението на МВФ започна на 23 септември и целта му бе оценка и обсъждане на развитието на българската икономика. Мисията на фонда бе ръководена от Катриона Пърфийлд, която за пръв път оценява страната ни.

„Глобалната икономика излиза от най-тежката рецесия след войната и България се облагодетелства от силния си експорт, и икономиката на страната постепенно ще се възстанови. През 2010 година реалният БВП ще бъде между 0 и 0,4%“, посочи Пърфийлд.

„Възстановяването на България е започнало и очакваме то да се засили през следващата година”, смята Пърфийлд. Тя допълни, че ако доверието на потребителите и инвеститорите се повиши, възстановяването би било дори по-голямо от очакваното, тъй като са налице големи спестявания на потребителите.

За тази година се очаква дефицитът по текущата сметка да се понижи под 3% от БВП, а инфлацията да остане умерена, посочват от фонда.

Оценката на мисията е, че през 2011 година възстановяването ще продължи, като реалният БВП ще се повиши с 2-2,5% на годишна база. Ситуацията на пазара на труда може да се подобри с увеличаването на икономическия ръст.

Като една от добрите мерки в бюджета за следващата година МВФ посочват по-ниските разходи, резултат от намаляването на заетите в държавната администрация. В средносрочен план пък е много важно да се намали разликата в приходите и разходите в пенсионната система и в системата на здравеопазването.

По отношение на българската банкова система от МВФ посочват, че българските банки са се справили добре в условията на финансова криза. Като цяло те показват здрави капитал и провизии и са поддържани от силни надзорни регулации. Агрегираните печалби са достатъчни, за да поемат евентуални загуби, посочват още от МВФ и допълват, че стабилността на банковата система е плод на благоразумните регулаторни политики, които изискаха от банките да изградят съществени финансови буфери, значително надвишаващи минимумите за ЕС и Базел.

*Допълнено в 14:10
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още