IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решено: Парите от здравни вноски ще се връщат в системата

От 2011 г. в разходната част на здравната каса ще има повече средства

18:01 | 05.10.10 г. 1
Решено: Парите от здравни вноски ще се връщат в системата

За пръв път от догодина целият резерв на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще бъде използван за здравеопазване, заяви председателят на Българският лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

Тази констатация беше направена на днешния Национален съвет на лекарския съюз, след изразената от премиера Бойко Борисов позиция, че парите от здравни вноски ще се използват само по предназначение. Здравната вноска от 8% ще бъде запазена без промяна.

По думите на Райчинов новото е, че догодина в разходната част на здравната каса ще има 2 милиарда и 600 милиона лева, а не 554 милиона лева, които да отиват във фискалния резерв.

Припомняме, че досега 2% от здравната вноска отиваше директно във фискалния резерв. Това беше и една от основните критики на опозицията и синдикатите към управляващите и предложенията им за здравна реформа.

Промяната трябва да осигури повече пари за здраве и по-голяма прозрачност при разходването на средствата, платени от осигуряващите се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
vladalex
преди 13 години
Да бе, да......разни икономисти и изпедерастени ***-министри и политици крали от здравната каса и населението изпуквало - например поради липса на мангизи за болните от рак.Защо да плащам здравни вноски след като досега обслужването ми не беше качествено.Виж, ако позастрелят хиляда - две хиляди министърчета, премиерчета, царчета и депутатчета, т.е. тези, които ни излъгаха за де им дадем властта, то тогава може би ще има смисъл да си плащам здравните вноски, но първо малко куршуми и поне три хиляди политически ***, взели участие в държавното управление и техните семейства до трето коляно да бъдат разстреляни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още