IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите се оттеглят от тристранния съвет заради осигуровките

От работодателските организации посочват, че ще се върнат в съвета, когато двустранните преговори бъдат заменени с тристранен диалог

14:51 | 06.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Работодателите се оттеглят от тристранния съвет заради осигуровките

Национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива, временно се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това е заявено в съвместна декларация на шестте организации.

Решението им е предизвикано от обявеното намерение за подписване на споразумение между премиера Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с 3 процентни пункта.

От работодателските организации посочват, че ще се върнат в съвета, когато двустранните преговори бъдат заменени с тристранен диалог.

Във вторник министърът на труда Тотю Младенов заяви след среща между премиера, синдикатите и представители на парламентарната група на ГЕРБ, че вноската за пенсионно осигуряване ще бъде увеличена с 2 процентни пункта от първи януари 2011 г., а тази за фонд „Безработица“ - с още един.

В момента вноската за фонд "Пенсии", която плащат работодателите и работниците, е 16%, а тази за фонд "Безработица" - 1 на сто. Това означава, че осигурителните вноски ще се увеличат от 16 на 19%.

Младенов обясни решението с очакванията то да влее допълнителни приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Работодателските организации не закъсняха с реакциите си и остро възразиха срещу решението на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Пенчев
преди 13 години
Осигурителните вноски няма да се повишат с 3 %,а с цели 18,75%-от 16% на 19%.Това е кожодерство и опит да се прехвърли бремето на пробитата осигурителна система на гърба на и без това изнемогващия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още