IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов: Осигурителният стаж ще се повишава плавно

Отпада първоначалното предложение на правителството за нарастване на стажа с по една година до 2013 г.

15:28 | 07.10.10 г.
Тотю Младенов: Осигурителният стаж ще се повишава плавно

Осигурителният стаж ще се повишава плавно с 3-4 месеца на година, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

В проекта за съгласие между синдикатите и правителството е записано, че стажът ще нараства от 2016 г. Но засега все още не е ясно от коя година ще стане това. Решението предстои да бъде взето съвместно със синдикатите.

В изтегления проект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) беше предвидено, че осигурителният стаж ще нараства плавно от 2011 г., като се предвиждаше той да се повиши с три години до 2013 г. Увеличаването на стажа с три години означава, че мъжете ще се пенсионират след 40 години работа, а жените - след 37 г. трудов стаж.

Неяснота има и по предложението за удължаване преходния период за пенсиониране на категорийните работници до 2014 г. без промяна на възрастта за пенсиониране.

Младенов посочи пред участниците в протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа, че новите предложения за промени в КСО ще бъдат направени само с консенсус. По думите му решението ще бъде насочено в подкрепа на мерки в пенсионната система, които да бъдат от полза за хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още