IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ се съгласи вноската за фонд "Пенсии" да се вдигне с 2%

Синдикатът категорично не подкрепя изравняване на плащанията във фонда да се разпределят по равно между работодател и работник

15:54 | 11.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
КНСБ се съгласи вноската за фонд "Пенсии" да се вдигне с 2%

С 2% да се увеличи вноската за фонд „Пенсии” и с нови 2% - вноската за универсалните пенсионни фондове, предлагат от КНСБ. Ръководството на организацията е получило мандат да приеме параметри на новата стратегия за реформи в пенсионната система, договорена в преговори с премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и представители на работодателите, съобщиха от КНСБ.

Синдикатът потвърди необходимостта от финансова стабилизация на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО) с цел балансирането им към 2015 г.

Предлага се 2-процентният ръст на вноската за фонд „Пенсии” да е от 1 януари 2011 г., а увеличението на втория стълб на пенсионната система да е от 1 януари 2016 г.

Така ще се подобри личният коефициент на заместване на дохода от пенсия за родените след 31 декември 1959 г. КНСБ приема предложението на социалния министър за обособяване на самостоятелен солидарен фонд в НОИ (по подобие на учителския пенсионен фонд), финансиращ ранното пенсиониране на т. нар. категорийни работници.

Организацията приема като необходим компромис нарастването на стажа за пенсиониране да става от 1 януари 2015 г., (а не както настояваха по-рано от 1 януари 2016 г.) плавно, с по четири месеца на година, до достигане на 40 г. стаж за мъжете и 37 г. стаж за жените.

КНСБ категорично не приема предложението на работодателите да се изравни плащането на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” в съотношение 50:50 между работник и работодател.

По-рано днес работодателските организации разпространиха становище, в което заявиха, че няма решение за възстановяване на тяхното участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Провеждат се неформални разговори, но засега няма постигнати никакви споразумения, посочват работодателите, които се оттеглиха от преговорите заради предложението за вдигане на осигурителната вноска с 3 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
reostat
преди 13 години
време е за закон които да ни гарантира че повече от една трета не може да се ударжа от изтормозената ни заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Т.е. общо увеличение 4%?!Кой ще застане с името си зад това решение - Тренчев ли?Нарастването на стажа за пенсиониране е отвърд всякакви норми на глупост - това отделно. Чии интереси защитават синдикатите - членските вноски или подкупите са надделели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още