IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-лесните транзакции основен мотив за българите да имат разплащателна карта

В много по-малка степен като мотивация се посочва оферта от банката и работодателя - за превеждане на заплата

09:48 | 13.10.10 г.
По-лесните транзакции основен мотив за българите да имат разплащателна карта

По-лесните транзакции са главната мотивация за по-голямата част на българските картодържатели да придобият разплащателна карта, но изборът на конкретна карта се влияе главно от банката издател и работодателя на картодържателя, разкрива проучването MasterIndex Bulgaria 2010.

Главната мотивация за придобиване на разплащателна карта като цяло са по-лесните транзакции (посочени от общо 38% от анкетираните картодържатели), като 32% от анкетираните споменават това като свой първи избор. В много по-малка степен българите посочват като мотивация оферта от банката (23%) и работодателя - за превеждане на заплата (20%).

Същевременно най-голям процент от картодържателите посочват банката издател като главна причина за избор на конкретна карта – 42%, а други 40% заявяват, че главната причина е работодателят им.

Много по-голям дял от българските мъже в сравнение с жените споменават известен бранд карти като причина за избор на конкретна карта. В същото време картодържателите с т.нар. заможен социален статус в по-голяма степен от картодържателите с по-нисък социален статус посочват банката издател като причина за избора на конкретна разплащателна карта.

Общо 81% от картодържателите на възраст между 18 и 24 години посочват, че притежават само дебитна карта, а 14% от тази възрастова група притежават и кредитна, и дебитна карта - по-малко от всички останали групи. 5% от тази най-млада възрастова група заявяват, че притежават само кредитна карта.

Проучването показва тенденция като цяло с повишаването на социалния статус процентът на притежатели и на дебитна, и на кредитна карти да се увеличава, като по-голямата част от хората с нисък социален статус (81%) са заявили, че имат само дебитна карта, докато само 13% от тях твърдят, че притежават и дебитна, и кредитна карта. Повече от половината анкетирани със заможен социален статус (56%) заявяват, че имат само дебитна карта и 36% от тях имат както дебитна, така и кредитна карта.

Относно честотата на използване на дебитни карти проучването разкрива, че като цяло представителите на най-възрастната група най-често използват дебитните си карти веднъж или два пъти в месеца, като мнозинството от анкетираните - 62%, посочват това. В групата на анкетираните, които отговарят, че използват своята дебитна карта всеки ден или два пъти в седмицата, по-висок е процентът на картодържатели от възрастовата група между 18 и 44 години. Като цяло картодържателите от 18 до 24 годишна възраст по-често от другите възрастови групи използват дебитните си карти за купуването на дрехи и онлайн пазаруване, но по-малко от другите възрастови групи за плащане на сметки.

Няма съществена разлика между възрастовите групи при честотата на използване на кредитни карти. Интересна констатация е, че мъжете (24%), значително повече от жените (15%), използват кредитните си карти два пъти в седмицата.

Проучването е проведено по поръчка на MasterCard Europe за втори път в България по-рано тази година сред представителна градска извадка от 1000 картодържатели на възраст между 18 и 64 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още