IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациенти: Прехвърлянето на пари за здраве към държавния бюджет е скандално

Според Националната пациентска организацията това ще узакони присвояването на 1,5 млрд. лв. от резерва на касата

12:45 | 13.10.10 г. 4
Пациенти: Прехвърлянето на пари за здраве към държавния бюджет е скандално

Националната пациентска организация е против онази част от споразумението между Българския лекарски съюз и правителството, според която наличните средства към 31 декември 2010 г. по сметки на Националната здравно-осигурителна каса се прехвърлят по сметки на държавния бюджет. Това съобщи днес председателят на организацията Станимир Хасърджиев, цитиран от БТА.

Организацията настоява за спешни разговори с Министерството на здравеопазването и решаването на този проблем. Хасърджиев допълни, че никой не е питал пациентските организации по този въпрос и той трябва да бъде уточнен.

Според него тази част от споразумението е "скандална и узаконява присвояването на 1,5 милиарда лева от резерва на касата, които могат да се използват за други дейности".

Пациентската организация се противопоставя на такива опити, добави той. Според него прехвърлянето на тези средства към бюджета означава, че те ще се използват за други цели.

Припомняме, че преди дни правителството взе решение всички средства, събрани от здравни вноски, които са в наличност към 31 декември 2010 г., да бъдат прехвърлени по сметки на държавния бюджет и правителството да ги използва за каквото прецени.

Тогава финансовият министър Симеон Дянков заяви, че преминаването на средствата за здравеопазване към фиска "ще облекчи фискалната система, така че за 2011 г. по всяка вероятност ще бъдат направени по-малко заеми от заложените в проекта за бюджет за следващата година".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jokuf
преди 13 години
В тази държава всеки взе да разбира от бюджети , излишъци и прочие ,което от една страна е плашещо... поне за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 13 години
Кои са тези пациентски организации и кои ги финансира В България се народиха толково много организации че вече си задаваме въпроса кои ги създава финансира и ЗАЩО Разбира се че тези пари ще отидат в бюджета но добре е да използвата само за здравеопазване С каква си мислят тези неграмотници от пациентските организации ще бъде финансирано тези между 150 и 200 милиона които правителството ще даде на болниците в края на годината за пореден път да не фалират С какво ще бъде финансирано здравните вноски на нарастващите пенсионери деца и безработни на които държавата плаща здравните вноски Дянков *** ги тези идийоти от всякакъв вид организации и профсъюзи и прави това което е правилно и ти го знаеш какво е Абстрахирай се от всякакъв *** *** и действаи Времето е пари Чаоо Желая ти успе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още