IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 фирми съдят фонд "Земеделие"

Сумата по заведените дела е в размер на 230 млн. лева, съобщи новият изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов

18:06 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Над 200 фирми съдят фонд "Земеделие"

Над 200 фирми са завели дела срещу държавен фонд "Земеделие", защото ведомството е поискало да връщат средства по програма САПАРД.

Сумата е в размер на 230 млн. лева, съобщи новият изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов пред парламентарната комисия по земеделие.

Общо 268 кандидата по програмата са получили пари по САПАРД, но след като в проектите им са открити нарушения, от Европейската комисия си искат отпуснатия финансов ресурс.

"Ако фирмите спечелят съдебните дела, може да се окаже, че веднъж ДФЗ трябва да им опрости 230-те милиона, плюс това фондът трябва да върне парите в Брюксел и така сумата да се удвои", изчисли Симеонов.

Бенефициентите са вписани в т. нар. книга на длъжниците, защото различни проверки, включително и на ОЛАФ, са открили нередности при изпълнението на проектите.

Крайният срок за възстановяването на средствата е 2011 г.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов увери депутатите, че Светослав Симеонов е новият шеф на фонд "Земеделие", а не временно изпълняващ длъжността, след като досегашният изпълнителен директор Калина Илиева излезе в отпуск по майчинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още