IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският омбудсман: ЕК обвини необосновано България за безмитните магазини

Никифорос Диамандурос се произнесе по твърдения на ЕК в междинния й доклад за борбата с престъпността и корупцията у нас от февруари 2008 г.

14:18 | 22.10.10 г.
Европейският омбудсман: ЕК обвини необосновано България за безмитните магазини

Според европейския омбудсман Никифорос Диамандурос Европейската комисия е обвинила необосновано България по повод безмитните магазини, предаде Dnes.bg.

Диамандурос се произнесе по твърдения на ЕК в междинния й доклад за борбата с престъпността и корупцията у нас от февруари 2008 г.

Тогава Брюксел обвини правителството на Сергей Станишев, че толерира безмитната търговия, която е „съсредоточие на местна корупция и организирана престъпност“. Десетина дни след излизането на доклада правителството закри безмитните магазини и затвори граничните бензиностанции.

Сега, две години по-късно, омбудсманът нарича това обвинение „неосноваващо се на конкретни доказателства“, а обвиненията срещу правителството – „подвеждащи“.

Докладът от 2008 г. беше един от най-критичните срещу властта у нас и предвестник на спирането на над 800 млн. евро финансиране за България, което Европейската комисия обяви няколко месеца по-късно.

Тогава тя се мотивира с липсата на политическа воля за реформи, на резултати в борбата с организираната престъпност и срещу повсеместната корупция.

Омбудсманът е бил сезиран само за оценките на комисията за безмитната търговия, като подател на жалбата е Българската асоциация на търговците на безмитни магазини.

Европейският омбудсман проверява жалби срещу институции и органи на Европейския съюз, а условието е жалбоподателят да е лично засегнат от тяхно решение.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още