IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за пушене на обществени места влизат в сила с месец отсрочка

Проверките започват от началото на 2011 година, глобите за юридически лица достигат 10 000 лв.

15:07 | 03.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новите правила за пушене на обществени места влизат в сила с месец отсрочка

Пушенето на закрити обществени места ще се допуска в случай, че обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация.

Това гласи Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Наредбата беше приета днес от Министерски съвет.

Помещенията за пушачи

Места, в които е позволено да се пуши, ще могат да се разкриват в хотели, хижи, ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове, кораби, гари, летища и в офисите. Тези помещения обаче трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши.

Помещенията за пушачи трябва да са отделени с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати от тези за непушачи. На вратите им трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

По-специален режим се въвежда за заведенията за хранене и развлечения, които са с площ по-малка от 50 кв. м. В тях собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не, и да постави съответната табела на входната врата.

Вентилацията

Изискванията към механичната вентилация в помещенията за пушачите предвиждат тя да работи постоянно и да отговаря на две характеристики - да вкарва свеж и да изкарва запушения въздух.

Глобите

Контролът ще се осъществява от районните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Те ще започнат проверки дали правилата се спазват от началото на 2011 г.

Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. Глобите за едноличните търговци са до 1500 лв., а при повторно нарушение до 9000 лв. За юридически лица санкцията е до 5000 лв. или до 10 000 лв. за повторно нарушение. Със санкция от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица, но само при предоставяне на лична карта. Контролиращите органи ще работят съвместно с МВР.

Абсолютно се забранява пушенето в кафенетата в големите търговски центрове, ако тези заведения не са оградени с непроницаеми стени от останалата площ. Ако пушач бъде хванат в нарушение на закона, ще бъдат глобявани и нарушителят и собственикът на заведението.

Ако се установят системни нарушения в градския транспорт, ще се глобяват и шофьорите, и шефовете на градския транспорт.

За нарушения на правилата в работните помещение санкцията ще е и за, служителя, и за собственика на фирмата.

Новите условия ще влязат в сила един месец след обнародването на наредбата в Държавен вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SiberianMan
преди 13 години
Спасибо, братья! Наконец то разум победил эмоции. Теперь хоть некурящие туристы смогут узнать вкус настоящей болгарской кухни, и спокойно пообедать (без сигаретного дыма). :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още