IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ ще подготви наредба за продуктовата такса за найлоновите торбички

Проектонаредбата ще бъде представена на производителите на торбички за обсъждане и съгласуване

13:57 | 11.11.10 г.
МОСВ ще подготви наредба за продуктовата такса за найлоновите торбички

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще съгласува с производителите въвеждането на продуктова такса за полиетиленовите торбички, съобщиха от МОСВ.

Това са решили на среща министърът на околната среда и водите Нона Караджова и ръководството на Българската асоциация „Полимери“ (БАП).

Двете страни са постигнали споразумение министерството да подготви проектонаредба за ограничаване на използването на торбичките чрез въвеждане на продуктова такса, която след това ще бъде представена на БАП за обсъждане и съгласуване.

Първоначално производителите на полиетиленови торбички са заявили несъгласие с въвеждането на продуктова такса или каквито и да е ограничения за използване на полиетиленови торбички.

Основните им опасения са, че въвеждането на таксата и ограничението на полиетиленовите торбички ще доведе до нелоялна конкуренция от нерегламентиран внос.

Представителите на търговски вериги, участвали в срещата, са предложили на министър Караджова да бъдат предприети разяснителни кампании сред клиентите.

Караджова от своя страна е припомнила резултатите от проучване на МОСВ, според което 86 на сто от анкетираните одобряват да бъде преустановено използването на полиетиленови торбички в търговските обекти и те да бъдат заменени с торби за многократна употреба.

По данни на Националния статистически институт през 2007 г. в България са произведени 8 019 тона пластмасови опаковки от категорията „торбички, пликове и чували”, което е равно на 263 броя торбички на човек.

За сравнение в Германия се използват едва 65 броя на човек годишно, а в Австралия – 161 броя. В Ирландия, преди въвеждането на таксата, са се падали по 328 броя на човек годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още