IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат въвеждане на глоби с електронен фиш за нарушители на пътя

Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат да отпадне наказанието за лишаване от право на управление на МПС за шофиране с превишена скорост

13:56 | 12.11.10 г. 1
Искат въвеждане на глоби с електронен фиш за нарушители на пътя

Парламентът прие да бъде въведено налагане на глоби с електронен фиш на водачи на моторни превозни средства за нарушения, установени с технически средства и системи.

Това стана с гласуване на първо четене на промени в Закона за движение по пътищата, съобщи БТА.

При нарушение, заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган и на нарушител, се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.

Електронният фиш ще съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане.

Законопроектът предвижда още да бъде увеличен размерът на санкциите за водачи, управлявали моторно превозно средство с превишена скорост. В същото време обаче се предлага да отпадне наказанието за лишаване от право на управление на моторно превозно средство за шофиране с превишена скорост.

Предлага се да бъде направено изменение на основната нормативна база, регулираща правата за въвеждане на особен режим за паркиране в определени зони на пътища, части от пътища или райони.

Вносителите на законопроекта от ГЕРБ смятат, че е необходимо фиксирането на времето за паркиране да отпадне изцяло и да се въведат понятията "възмездно" и "безвъзмездно" паркиране.

В законопроекта е предвидено водачи на МПС, които управляват моторно превозно средство по "ВUS" лента да бъдат наказвани с лишаване от право да управляват моторно превозно средство за срок от един до шест месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
maduhator
преди 13 години
"При нарушение, заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган и на нарушител, се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Електронният фиш ще съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката или мястото на доброволното й заплащане."Много яко - и после собственика на колата пише в полицията оплакване че са му я задигнали предната вечер - и после я е намерил на съседния паркинг.*** го накарай да плати глоба.ГЕРБ и интелигентност - несъвместими понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още