IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха споразумението за създаването на компания за „Южен поток“*

До края на годината ще бъде одобрен техническият проект на АЕЦ "Белене", стойността на централата обаче остава неясна

17:35 | 13.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Подписаха споразумението за създаването на компания за „Южен поток“*

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова и председателят на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер подписаха споразумение за създаване и устав на съвместно акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток", съобщи БНР.

В присъствието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин беше подписано и споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между двете страни.

По-рано тази седмица Министерският съвет на България прие решение, с което се дава разрешение за създаването на съвместно акционерно дружество във връзка с реализацията на проект за изграждане на газопровод на българска територия като част от газопроводната система "Южен поток".

Дружеството се създава между "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД и "Газпром", участващи с по 50% в капитала, и с място на регистрация България и възможност за заместване на БЕХ от правоприемник.

Решението е взето във връзка с ангажиментите, поети в Пътната карта за осъществяване на прединвестиционно проучване за българската отсечка от проекта "Южен поток", подписана на 17 юли тази година.

„С подписването на днешното споразумение за „Южен поток” правителствата в следващите 5-6 мандата ще получават над 2 милиарда в бюджетите си“, заяви българският премиер след края на срещата. По думите му страната ни работи и по проекта „Набуко”, така че действително България да бъде газов център.

Бъдещата съвместна компания ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за проекта на българска територия и ще осъществи всички необходими дейности - възлагане на проектиране, ОВОС и др., предхождащи вземането на инвестиционно решение за проекта.

При положително инвестиционно решение съвместната компания ще изгради и ще бъде собственик и оператор на газопроводната система "Южен поток" на българска територия.

Руският премиер акцентира върху бъдещето на АЕЦ „Белене“ и съобщи, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на централата.

„Отнасяме се с голямо уважение към позицията на българския премиер, който настоява този проект също да стане общоевропейски“ , каза Путин и подчерта, че руската страна е готова да работи в максимално благоприятен за България режим и с присъединяване на западни компании към него.

Стойността на централата обаче остава неясна. Путин заяви, че Русия е готова да назове крайна цена за АЕЦ „Белене“ още сега, но това е въпрос, който трябва да се съгласува с българска страна.

о отношение на цената на природния газ, Владимир Путин заяви, че тя се определя на пазарен принцип, възоснова на цената на петрола, а не се определя от „Газпром“.

„Южен поток" изобщо не е свързан с цените на природния газ", допълни Путин. Той се обяви за премахването на посредниците при доставките на газ за България.

Самолетът на руската делегация се приземи на летище София малко след 15 часа. След пристигането си руският премиер проведе 20-минутна среща на четири очи. При посрещането на делегацията Борисов обеща пълна прозрачност на преговорите между двете страни.

По-рано днес ДСБ призова в своя декларация правителството и лично премиера "да не допуснат Москва да наложи своите интереси" за изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". В противен случай от ДСБ заплашиха да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ.

Облечени с костюми за предпазване от радиация, с противогази и български знамена, представителите на Зелените и Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" очакваха преминаването на кортежа на Путин през Орлов мост в центъра на столицата.

Еколозите защитават националния суверенитет, тъй като според тях днешният ден ще бъде капитулацията на България пред Русия и Путин. Проектите "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" не са в интерес на България, смятат активистите.

Протестът на гражданските организации обаче беше обграден от четири коли на жандармерията, които попречиха на видимостта и скриха от преминаващите официални лица събралите се над 50 протестиращи срещу енергийната политика на Русия.

*Информацията е актуализирана в 19.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
aristotel
преди 13 години
Бойко подари на Путин верен приятел.Какво символизира кучето - Кучето е символ на храброст, мъжество, безкористност, справедливост и вярна дружба - (разбирай СЛУЖБА) :-)))Хайде ГЕРБ-ерчета как пък вие ще го изтълкувате ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още