IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще възстановяват надвнесен акциз за употребявани коли

Министерски съвет одобри проект на Закон за възстановяване на надвнесен акциз за употребяваните автомобили

15:54 | 17.11.10 г.
Ще възстановяват надвнесен акциз за употребявани коли

Министерски съвет одобри проект на Закон за възстановяване на надвнесен акциз за употребяваните автомобили, съобщи БТА.

С проекта на закон се урежда възстановяването на надвнесен акциз за внесени или въведени на територията на страната употребявани автомобили за периода от 1 януари 2007 година до 31 декември 2009 година.

Предложенията в нормативния акт определят кръга от лица, които имат право на възстановяване на надвнесен акциз и това са посочените като получатели в митническата декларация или данъчно задължени лица в акцизната декларация.

Определя се понятието "надвнесен акциз", което се дефинира като разликата между внесения акциз за употребяван автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. На практика това означава, че ще се възстановява надвнесен акциз за употребявани автомобили с мощност на
двигателя, превишаваща 120 киловата (kW) по система DIN.

Възстановяването на акциза ще се извършва въз основа на подадено писмено искане на лицето до компетентната митница, където е внесен акцизът. Искането може да се подава в шестмесечен срок от влизането в сила на закона. Към него ще се прилага митническа декларация или акцизна декларация (оригинал или заверено копие) и копие от платежен документ, доказващ внасянето на акциза.

Надвнесеният акциз ще се възстановява с решение на началника на компетентната митница, където е внесен.

Подлежащият на възстановяване акциз ще се възстановява заедно със законната лихва в тридневен срок от влизането в сила на решението за възстановяване по посочена от лицето банкова сметка. Уредена е и процедурата по възстановяването на данък върху добавената стойност във връзка с възстановения акциз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още