fallback

Симеон Дянков: Всеки месец по 300 румънски компании се местят в България

В интервю за румънски вестник финансовият министър отново похвали данъчната политика на правителството

10:15 | 14.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

„България успя през 2010 г., ще успее през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния”, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за централния румънски ежедневник „Адевърул”.

„Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите”, казва още Дянков в публикуваното вчера интервю. Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България.

Финансовият министър отново показва оптимизъм за развитието на икономиката. „Точно сега бяха публикувани данни от последното тримесечие, показващи ръст на икономиката от 0,7% в сравнение с миналата година, както и ръст на второто тримесечие. Това означава, че 2010 г. е била добра година“, посочва Дянков.

„Имаме статистически данни за фирмите в България, които показват, че различни румънски компании преместват дейността си в Русе. Тук говорим за голям брой - около 300 фирми на месец. Към настоящия момент 1500 румънски компании са открили офиси в Русе“, заявява Симеон Дянков.

„Наблюдавам и друга тенденция - румънски компании се местят и в столицата на България, София“, споделя министърът.

Като причина за това той посочва въздържането от увеличаване на данъците по време на кризата. „Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%“, посочва министърът.

Попитан за мнение по случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, българският финансов министър коментира, че „независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка”.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро”, казва министър Дянков. „Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото”, допълва той.

В интервюто за „Адевърул” министър Дянков потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени”, като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 12.09.22 г.
fallback