IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Таксите от незаконни регулаторни режими да се връщат в бюджета

Работодателската организация подкрепя проекта за изменение на Закона за ограничаване на административното регулиране и контрола върху стопанската дейност на МИЕТ

11:40 | 07.01.11 г.
БСК: Таксите от незаконни регулаторни режими да се връщат в бюджета

Таксите, събрани от незаконни регулаторни режими, да се връщат в държавния бюджет, иска Българската стопанска камара (БСК). Най-често общинските администрации въвеждат незаконни нови такси за различни услуги за бизнеса, съобщават от камарата.

Едно от предложенията на БСК е POS-терминалите в държавните и общинските институции да са средство, чрез което бизнесът да си плаща таксите, когато иска да се лицензира или регистрира. Предложението е отправено към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), във връзка с разработения от ведомството проект за изменение на Закона за ограничаване на административното регулиране и контрола върху стопанската дейност.

Експертите на БСК подкрепят предложението на икономическото министерство да се регламентира практиката държавните и общински такси да се формират само на разходен принцип, тоест да покриват реалните разходи за услугата, а не тя да струва различно в различните институции.

Камарата застава и зад предложението приходите от такси за лицензиране, удостоверяване и регистрация да не се използват за бонуси за чиновниците във ведомствата.

БСК напълно приема и решението за приемането на „мълчаливото съгласие”, което ще дисциплинира служителите в администрацията и ще намали корупцията.

Работодателската организация настоява да се създаде възможност фирмите да проследяват по електронен път движението на своите преписки и да се санкционират служителите, виновни за евентуално забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още