IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на последно място в ЕС по управление на отпадъците

Държим средно ниво спрямо европейските държави по отделяне на емисии парникови газове

14:32 | 13.01.11 г. 1
България е на последно място в ЕС по управление на отпадъците

България е на едно от първите места в Европа по прилагане на природозащитни политики - опазване на биологичното разнообразие и включване на територии в Натура 2000, но в същото време е на незавидното последно място по управление на отпадъците. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, обобщавайки данните за България в доклада "Европейска околна среда - състояние и перспективи 2010", цитирана от БТА.

България държи средно ниво спрямо европейските държави по показател отделяне на емисии парникови газове. Българската икономика обаче е сред тези с най-висока енергийна интензивност, а е налице и пряка зависимост между ръста на брутния вътрешен продукт и отделянето на отпадъци от опаковки. Това сочат данните за България, които представи Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда. В България 90 процента от битовите отпадъци се депонират, докато за Швейцария този процент е нула, посочи тя.

В България има тенденция за намаляване на киселинния еквивалент във въздуха - веществата серен диоксид, азотни окиси и амоняк, вследствие от спиране на замърсяващи производства, сочат данните на доклада. В почти всички пунктове, в които се правят замервания на чистотата на атмосферния въздух, обаче има регистрирано превишаване на нормите на фини прахови частици. Над 22 процента от населението живее в места, където тези показатели са над нормите, съобщи Ваня Григорова. За Европа този процент е 5,9.

Надвишаването на нормите за фини прахови частици се дължи на автомобилния трафик и е налице в големите градове като София и Пловдив, обясниха от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Enchi_Temple
преди 13 години
От 2006 г. предлагаме уникална биотехнология за обезвреждане и оползотворяване на утайките от ПСОВ и органични отпадъци. През 2010 г. обиколихме България, като предложихме решения за решаване на проблема с утайките от ПСОВ (по данни на ИАОСВ количествата са около 300 000 тона!!!). Попаднахме на затворен кръг, без изход от страна на Администрацията. Липсата на капацитет и желание да се реши проблема по природосъобразен и екологично чист начин на цена, равна на тази, действаща към момента за депониране е толкова бюрократичен, че тези цифри не са изненада за сектора. През 2011 г. приемаме *** от ПСОВ и органични отпадъци на нашите бази в страната (http://bgecoproject.eu) по оригинален и иновативен метод. Интереса досега е близо до нулата, или ако има такъв, се стига само до разговори...как да се усвояват средства, като не знаят или не искат това да се случи...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
Какво последно място?! Ние не сме в класацията въобще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още