IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете на правителството – успех в осигуряването, провал в приватизацията

Проучване сред икономисти, синдикати и работодатели показва противоречие относно оценката на антикризисните мерки

08:59 | 17.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Плановете на правителството – успех в осигуряването, провал в приватизацията

Институтът за пазарна икономика е провел проучване с цел да бъде изчислено колко от точките от антикризисния план на правителството са били реализирани. Резултатът от проучването показва, че това се е случило с по-малко от половината от 60-те предвидени за противодействие на кризата мерки.

С най-добро изпълнение са мерките за социалното осигуряване. Например – първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя, съобщава Dnes.bg.

Най-зле са осъществени идеите за нови приходи в бюджета. Провал в плана са неосъществените планове държавата да продаде квоти емисии за парникови газове и да спечели от приватизация. Според икономистите неизпълнените мерки за приватизацията и продажба на газови емисии са доказателство, че планът е бил хаотичен и със спорен резултат.

Синдикатите и работодателите дават противоречива оценка. От една страна, бизнесът отчита, че не е въведено плащане на такса смет според изхвърления отпадък и има нула напредък към електронно правителство. От друга страна, са изплатени част от дълговете към бизнеса и наистина средствата по европроекти се плащат по-бързо.

Синдикатите се радват, че отпадна таванът на обезщетението за безработица, събран е допълнителен дивидент от предприятията и са икономисани 20 на сто от бюджетните разходи. От друга страна обаче, очакванията за увеличение на доходите не се случиха.

Сега синдикатите смятат, че е време да се напишат нови мерки – за растеж и възстановяване на загубените при кризата 250 000 работни места.

Икономистите и синдикатите спорят най-много за това дали започналата пенсионна реформа е плюс или минус. Според синдикатите мерките са най-добрите възможни, докато анализаторите казват, че правителството само е отбило номера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
"Синдикатите се радват, че отпадна таванът на обезщетението за безработица"С една дума най-доброто постижение от т.нар. "антикризисна програма" на правителството е, че бе създадена професия "безработен" и на *** *** ще им се плаща без ограничение във времето, за да НЕ работят. Благодарение на тази "антикризисна мярка" за 2010 правителството пропиля рекордна сума (над милиард), за да могат индивиди, в огромната си част напълно годни да работят, да лежат на кълка на гърбът на работещите данъкоплатци. В добавка към това не видяхме реални съкращения в държавната администрация, а разходите за издръжка на полицията дори бяха завишени.В същото време Германия, явно доста по-бедна от нас, спести 60 000 000 000 именно от съкращения в администрацията и орязани социални плащания - тоест врътвайки кранчето на всевъзможните ***.Коментарът е излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още