IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurobank EFG заделя 1,4 млрд. евро за малкия и средния бизнес у нас и в региона

Общо 800 млн. евро ще бъдат отпуснати за кредитиране на бизнеса в България, Румъния, Сърбия и Турция

15:15 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Eurobank EFG заделя 1,4 млрд. евро за малкия и средния бизнес у нас и в региона

Гръцката банка Eurobank EFG е осигурила 1,4 млрд. евро за финансиране на малките и средни предприятия (МСП) в България и в региона.

Средствата за кредитите са осигурени в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и International Finance Corporation (IFC), която е част от групата на Световната банка.

Средствата са предназначени за подкрепата на реалната икономика на Румъния, България, Сърбия, Турция и Гърция, пише гръцкото издание Vima.

Програмата за финансиране на МСП е част от стратегията на банката за подкрепа на бизнеса в Гърция и в останалите пазари, на които развива дейност.

От общата сума 600 млн. евро ще бъдат заделени за Гърция, а над 800 млн. евро за четирите други страни.

Отпуснатите от банката до днес кредити за близо 2 хил. малки и средни предприятия във всички държави са на обща стойност 1 млрд. евро.

В Гърция банката е подкрепила над 1 500 компании, в момент, в който тези кредити представляват жизненоважен ликвиден ресурс за бизнеса и в по-общ план предпоставка за стабилизацията на гръцката икономика, пише изданието.

Над 1 млрд. евро от средствата са осигурени от ЕИБ, с която EFG подписа договор още през май миналата година.

Кредитите за четирите балкански държави, осигурени от ЕБВР, ще бъдат на стойност 280 млн. евро, като IFC ще осигури около 95 млн. евро, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още