IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават 3,2 млн. лв. за разкриване на "зелени работни места" през 2011 г.

През 2012 г. ще бъде отпусната в пъти по-голяма сума по това перо от заделената за тази година

12:44 | 24.01.11 г.
Дават 3,2 млн. лв. за разкриване на "зелени работни места" през 2011 г.

В Националния план за заетостта за 2011 година са предвидени 3,2 млн. лв. за подпомагане на работодатели за разкриването на "зелени работни места". Това обявиха министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов и на околната среда и водите Нона Караджова.

През 2012 г. ще бъде отпусната в пъти по-голяма сума от тази за 2011 г. за разкриване на "зелени работни места", обеща министър Младенов, цитиран от БТА. Мярката предвижда ако в дадена фирма се разкрие такова работно място, на работодателя да бъдат отпуснати по 240 лева (една минимална заплата) за шест месеца. Предвидената сума ще стигне за 2100 души. Това включва възнаграждения за основния платен годишен отпуск, както и покриване на разходите за болнични. Не се субсидират осигуровките, тъй като те са задължение на работодателя.

Първата процедура започва през февруари, като работодателите могат да кандидатстват в Бюрата по труда, където ще има подробна информация за насърчителната мярка. Работодателите трябва да имат писмени декларации, че нямат изискуеми публични задължения, задължения по неизпълнени договори по програми и не са получили средства от други източници за финансиране за същата мярка, посочи Младенов. Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на закона за отпускане на държавните помощи.

Ще се отпускат пари за разкриване на работни места и за събиране и пречистване на води, отвеждане на отпадъчни води, обезвреждане, рециклиране и сортиране на отпадъци, строителство на хидротехнически съоръжения и други.

Добив на торф, производство на изделия от дървен материал, от корк, слама и материали за плетене, на хартия и картон, на необработено плоско стъкло, на електронни елементи, на акумулаторни батерии, на помпи и компресори са част от дейностите, които ще бъдат подпомагани.

От социалното министерство увериха, че няма проблем работодателите да плащат по-високо възнаграждение от помощта, която се отпуска от държавата, както и да задържат за по-дълго време работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още