IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава правилото един търговец да открива не повече от четири аптеки

Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина

12:35 | 26.01.11 г.
Остава правилото един търговец да открива не повече от четири аптеки

Парламентът отхвърли приетото на първо четене предложение да отпадне ограничението за откриване на повече от четири аптеки на територията на страната от един търговец. Това стана при окончателното гласуване на второ четене на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи БТА.

Така остана сега действащият текст, в който е посочено, че право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти има физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на държава членка на ЕС, което е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър-фармацевт. На територията на България един търговец може да открие не повече от четири аптеки.

Отпадането на ограничението беше предложено от Министерския съвет.

Заместник-председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи, че са решили да се запази ограничителната мярка по отношение на притежаваните аптеки до изготвяне на правила, които да защитават потребителите.

Депутатите отхвърлиха и друго ограничение, въведено на първо четене - търговията на дребно с лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание да се извършва само от медицински специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още