fallback

Необичайна активност през януари отбелязаха компаниите за подбор на персонал

Секторите ИТ, телеком и финанси търсеха много нови служители през месеца

08:08 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Активно търсене на нов персонал наблюдават компаниите за човешки ресурси през януари, показа проучване на Investor.bg. Въпреки следпразничната eуфория месецът в самото си начало продължи положителните тенденции, които наблюдавахме през втората половина и края на 2010.

Продължава активността по линия на отворени позиции, както на експертно, така и на мениджърско ниво, отново в секторите ИТ, Телеком, бързооборотни стоки, енергиен, финансов, фармацевтичен, коментира Анна Вдовичина от компанията AIMS Human Capital.

Оттам посочват още, че януари е стартирал с по-активно темпо от очакваното и е прескочен обичайният период на затишие след празниците. Бизнесът е в активна фаза и това се отразява и на пазара на труда.

Стартирали са проекти по подбор, които са одобрени в средата или края на декември, но поради коледно-новогодишното планиране се обявяват през януари, плюс заложените за началото на годината инициативи.

„През този месец най-горещите позиции отново бяха технически инженери, които да владеят по два европейски езика, специалисти „Обслужване на клиенти” за кол центрове, счетоводители с английски и още един друг западен език, търговци и медицински представители”, коментира Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти”, Менпауър България.

Деян Султов, управляващ съдружник в buljobs.bg допълва, че най-популярни през месеца са били секторите продажби и търговия, производството – при което търсенето постепенно се увеличава, ИКТ, инженеринг и услуги, а петте най-търсени позиции са програмисти, инженери (пътно строителство, проектантска дейност, техническа поддръжка, управление на качеството), консултанти „Продажби” и търговски представители, машинни оператори и сервитьори.

Сред позициите, които също се търсят активно през месеца, са и шофьори, асистенти, счетоводители, шивачи, детегледачки, лекари, брокери, бармани и заварчици. От всички обяви за свободни работни места прави впечатление, че се търсят предимно изпълнители. От друга страна, кандидатите за работа се активизираха още на 3-ти януари, като започнаха да търсят нови професионални възможности”, коментира Султов.

Нетипично за януари има повече конкурси, коментират и от Synectica. По данни на дружеството актуални са финансово-счетоводните, инженерните и логистичните позиции, като традиционно се търсеха и програмисти.

От HORIZONS отбелязват засилено търсене на управители на банкови офиси и директори на клонове, продуктови мениджъри, маркетинг специалисти, банкови юристи, HR мениджъри и фнансови позиции – контролер, финансов мениджър.

Компанията припомня, че декември беше доста динамичен в началото и с известен спад около празниците. През януари продължава тенденцията от последните 2-3 месеца на 2010, т. е. леко увеличение на търсените позиции като брой. Появяват се доста банкови позиции за сметка на бързооборотните стоки.

Интересна тенденция е, че компаниите, с които работим, търсят служителите си по-спешно и с желание да ги наемат по-скоро на работа, вероятно поради увеличаващи се проекти и обеми на работата. Наблюдава се и оживление в страната, което идва по-късно от това в София, посочват още от HORIZONS.

Търсенето в IT сектора

През месец януари се запази тенденцията екипите най-вече на софтуерните компании да се разширяват, съобщиха от Bulwork - агенция за подбор на персонал, фокусирана конкретно в сектора на информационните технологии.

Специално в този сектор най-търсени позиции за месец януари са: PHP програмисти, .NET програмисти, тестери на софтуер (така наречените Quality Assurance Specialists), Java и C++ програмисти.

В началото на 2011 г. ИТ компаниите вече започват да изпълняват планираното от предходната година и онова, което са заложили в плановете си за развитие и съответно са бюджетирали. От началото на годината има голямо раздвижване по отношение на отворените позиции и търсения брой служители. Ако през изминалата година компаниите търсеха разширяване на екипите си с по един - двама специалисти, или просто заместваха напусналите работа, то сега броят им е поне двойно по-голям. Това важи най-вече за компаниите, които разработват уеб приложения, допълват от Bulwork.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 24.08.22 г.
fallback