IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата става мажоритарен собственик на Пловдивския панаир с дял от 97%

Решението е на Пловдивския окръжен съд и ще се обжалва от другия основен собственик - фирма на пловдивския бизнесмен Георги Гергов

16:16 | 01.02.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Държавата става мажоритарен собственик на Пловдивския панаир с дял от 97%

Държавата си връща контрола над Пловдивския панаир, става ясно от решение на Окръжния съд в Пловдив от 28 януари, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). С решението си съдът обявява за нищожни увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив” АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството.

През месец април 2010 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заведе съдебно дело пред Окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол върху Пловдивския панаир от страна на държавата.

Тогава министър Трайчо Трайков обяви, че проверка на министерството за приватизацията на дружеството е констатирала множество съмнения за закононарушения на търговския и приватизационния закони.

Трайков обясни, че по време на Общи събрания на Международен панаир Пловдив, проведени през декември 2006 и март 2007, неправомерно е увеличен делът на Пълдин Туринвест или поне има „сериозни съмнения“ за неправомерността.

Към април миналата година делът на държавата в „Международен панаир Пловдив“ ЕАД беше 49,63%. "Пълдин Туринвест" АД на пловдивския бизнесмен Георги Гергов беше с 50,36%, а 0,01% се държаха от частни лица.

Eдин от мотивите на съда в Пловдив за сегашното му решение е, че към датата на първото увеличение на капитала – 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър на икономиката Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала.

Освен това, съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация.

През април миналата година на въпрос на Investor.bg какъв е стремежът на държавата за изход от делото Трайков отговори, че биха искали да си върнат контрола върху близо 97% от акциите на Пловдивския панаир. Днес от МИЕТ коментираха за Investor.bg, че с настоящото решение на съда това е постигнато.

Международен панаир Пловдив ще обжалва решението на Окръжния съд от 28 януари 2011 г. по делото, заведено от министър Трайчо Трайков, съобщиха от своя страна от Пловдивския панаир веднага след съобщението на МИЕТ за резултата от съдебния казус. „Ще коментираме, след като делото мине през всички инстанции“, допълниха оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
plamenov
преди 13 години
хахаха много точно казано:))) но сега журналята да ги питат и тях за коментар по случая ........ интересно какво ще смотолявят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
guantanamo
преди 13 години
Браво на Трайков !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
"Пловдивският окръжен съд обяви за нищожни решения на Сергей Станишев и Румен Овчаров в полза на бизнесмена и член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов" за малко по-голяма точност в поредния случай запазена марка на бсп в стил "батко и братко"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Ех, да можеше сега съда да обяви и увеличението под условие на капитала на БФБ за нищожно - ама как да стане като държавата (т.е. правителството) е най-големия престъпник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още