IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Искаме да ни обяснят защо „Набуко“ се оскъпява с няколко милиарда евро

Другият въпрос, поставен от премиера пред колегите му в Брюксел, е за определянето на транзитната такса, която ще даде визия за времето на изплащане на газопровода

17:30 | 04.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Борисов: Искаме да ни обяснят защо „Набуко“ се оскъпява с няколко милиарда евро

На предиобедната сесия днес на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов постави въпроса за оскъпяването на проекта за газопровода „Набуко“, съобщи правителствената информационна служба.

„Поисках на следващото заседание да ни бъде обяснено завишаването на цената на „Набуко” и то с няколко милиарда евро – дали е резултат от технически грешки или на промяна на трасето, или гарантиране на новите източници на газ. Това е важно за нас, защото като акционери (в лицето на държавния „Български енергиен холдинг“) не ни е все едно дали трябва да вземем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) заем от 1,2 млрд., 2 млрд. или 3 млрд. евро”, изтъкна той. По думите му именно затова е взето решение за участието в проектите и на частни капитали от Европа.

Другият въпрос, поставен от министър-председателя, е за определянето на транзитната такса, която ще даде визия за времето на изплащане на "Набуко“.

При посещението си в София в края на ноември 2010 г. в рамките на международен енергиен форум ръководителят на компанията оператор на "Набуко" Райнхард Мичек съобщи, че стойността на газопровода "Набуко" за България, както и за всяка от шестте компании, които участват с дял в компанията „Набуко", по първоначални данни ще бъде около 2,4 млрд. евро. Тогава не стана ясно дали посочената сума е техническа грешка при превода, тъй като при няколко пъти официално обявените предварителни разчети общата стойност на "Набуко" беше 7,9 млрд. евро, т.е. за всяка от страните участници сумата на разходите би трябвало да е наполовина на обявените 2,4 млрд. евро.

Премиерът Борисов се е спрял на още един акцент от обсъжданите днес теми – енергийната ефективност. „Много важно е не само да произвеждаме енергия, а и да я пестим и тук е огромният залог на България”, подчерта той и даде пример, че 20% от произвежданата у нас електроенергия се губи по електропреносната мрежа, сградите и предприятията.

По повод решенията на Европейския съвет за осигуряване на енергийните доставки премиерът посочва, че до 2014 г. всички държави членки са длъжни да имат минимум два източника за снабдяване с природен газ и електроенергия.

Относно снощната среща на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с премиерите на шест държави Бойко Борисов отбелязва, че са обсъдени основните проекти за газопреносната система, нефтопроводите, ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). „Нашето мнение се чу добре, защото имаме и атомна електроцентрала, и подписан договор за строеж на втора, участваме в „Набуко” и „Южен поток” и сме една от държавите, поели ангажимент 16% от крайното потребление на енергия да е от ВЕИ до 2020 г.“, коментира Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyler Durdon
преди 13 години
проект на закон за отмяна Закона на ОМДнес 5 февруари 2011 година негово Величество Премиерът на Република България внесе за разглеждане в Министерски съвет закон за отмяна на закона на Георг Симон Ом.проект за текст:Бидейки неотменна пречка за все по-пълното задоволяване на потребностите на българския народ с евтина електрическа енергия, законът на Ом по своята същност - противохуманен и ерозиращ благоденствието ни, причиняващ близо 20% загуби по електропреносната мрежа от източника до крайнния потребител стана обект на височайшето внимание на Негово Величество премиерът. Във връзка с това министерският съвет внася в Народното събрание следния законопроект:Закон за отмяна закона на Георг Симон Омчл.1 настоящият закон отменя действието на закона на Георг Симон Ом на цялата територия на Република България.чл.2 настоящия закон влиза в сила от 1 януари 1826 година;Очаквайте: Закон за отмяна на законите на Сър Исак Нютон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Хора, тези които искаха да крадат от енергийните проекти, и по-точно от руските инвестиции, работят в президенството, а единия от тях е дори самия президент! Престанете с вашите спекулации, Борисов е именно човекът, който не иска тези оскъпявания да продължават, както е било и при предишните! Не виждате, или се правите на ударени! Ненапразно цените се преговаряни няколко пъти, и ненапразно още не са започнати. Предишните управници ако бяха сега пак на власт, тези проекти щяха да бъдат стартирани, и за съжаление щяха да бъдат с 30% по-скъпи! Тези 30% щяхме да ги плащаме ние, обикновените данъкопладци! Така че правете малко разлика, и недейте по стар български обичай първо да критикувате, да плюете, и спекулирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Значи, първо са посочили цената на това, което се предполага да се открадне и, едва сега, към нея добавят това, което ще се положи като ресурси, вкл. труд, обезщетения за отчуждаване, мателиали и т.н. А руснаците с патока си са били съвършено наясно с тази част от сделката, затова, при тях няма / чак такива/ изненади. Изненадите при братлетата ще започнат, когато рекат пак на някого да врътнат кранчето по /каквито и да са/ "външни" причини. Защо ли ми се струва, че и това повишение е инспирирано от тях, па дано се изпокарат и така неединодушните партньори? Карат ли се двама, третият печели а, ако се карат десетина, явно, и гарантирано, с пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
meto76
преди 13 години
Я виж Южния паток че струва 4 пъти повече от Набуко, да те видя откъде за него ще вземеш пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Мнението ми е, че Борисов, както и онзи преди него, напразно пренебрегват възможността, която обсъждахме ето тук: http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=6075 . Пак са на път да пропилеят маса народна пара за онзи, дето духа, и само се правят на загрижени, докато нещата са си тук, при нас, в нашия двор.Ама, ББ сигурно вижда по-далече и според него държавата ни е по-богата, може да си позволи тези пари отново да изтекат...и да напълнят нечии чужди сметки, разбира се. И само чужди ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още