IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешенията за специални разузнавателни средства нараснали тройно за 2 години

През миналата година от съда са разрешени близо 16 хил. СРС-та спрямо 5898 през 2008 г.

11:31 | 07.02.11 г. 1
Разрешенията за специални разузнавателни средства нараснали тройно за 2 години

За две години разрешенията за специални разузнавателни средства (СРС) са се увеличили тройно. Това каза заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев на национално съвещание, посветено на практическите проблеми при прилагане и използване на резултатите от специални разузнавателни средства, цитиран от БТА.

Той посочи, че ако през 2008 г. са разрешени от съда 5898 СРС-та, то през миналата година те са близо 16 хил. Основно те са дадени от съдилищата в София и Пловдив.

Като цяло в страната най-много са исканията за подслушване, много по-рядко се ползват за останалите способи - проследяване, доверителна сделка, контролирана доставка и други.

От Софийския градски съд през 2010 г. са дадени 6213 разрешения за СРС-та, като 3974 са за подслушване, а 1823 за наблюдение и проследяване. Подобно е съотношението и в района на Варна.

СРС-та се искат предимно за наркотици и митническа контрабанда. В Перник през миналата година са дадени разрешения за разследване в 30 случая за убийства и опити за убийства.

Като цяло ефективността на СРС-тата като способ за събиране на доказателства намалява. Колкото повече се прилагат СРС-та, толкова по-малка е ефективността им, посочи още Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Copland. Без никакво съмнение.За образование пари няма - за ченгета и корупционни сделки в армията - милиарди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още