IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът ще обсъди въпроса с подслушванията у нас

Не се предвижда приемане на резолюция, предстоят дебати

10:07 | 15.02.11 г.
Европарламентът ще обсъди въпроса с подслушванията у нас

Европейският парламент (ЕП) ще обсъди въпроса със записите на телефонни разговори в България, според програмата на сесията на ЕП в Страсбург, съобщава Dnes.bg.

Процедурата не предвижда приемане на резолюция. В информационния бюлетин на ЕП за сесията се посочва, че Европейската комисия ще направи изявление в пленарната зала по този въпрос, след което ще се премине към дебат. Комисията е получила въпроси с искане за устен отговор, внесени от името на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) и от групата на европейските социалисти (С&Д).

Във въпроса, отправен от депутатите на АЛДЕ, сред които Станимир Илчев и Антония Първанова, се казва, че през последните няколко месеца в България е налице тревожна ситуация, произтичаща от употребата на специални разузнавателни средства (СРС). Обществеността в България не е съвсем наясно дали са спазени изискванията на закона и дали има нарушаване на конституцията на страната, разпоредбите на Договора от Лисабон, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на Европейския съюз, посочват депутатите.

В много от случаите на подслушване е налице очевидна политическа манипулация от известни и неизвестни обществени сили и други фактори, на фона на протичащата предизборна кампания, добавят евродепутатите.

Във въпроса на групата депутати от С&Д, сред които Илияна Йотова, Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин, се посочва, че броят на подслушванията у нас през 2010 г. се е увеличил до два пъти в сравнение с 2009 г. Едва 2% от тези записи са използвани като доказателство пред съда, докато останалите се съхраняват по-дълго от законно разрешения срок и се използват за политически цели, смятат депутатите. Има случаи, при които правото на защита на личните данни е било изложено на риск в други държави от ЕС, особено при полицейско и съдебно сътрудничество по наказателни дела, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още