fallback

Правителството предлага промени в Конституцията за финансова стабилност

За да бъдат приети промените, е необходимо квалифицирано мнозинство, или гласовете на 180 депутати

12:45 | 18.02.11 г. 2

Следващата седмица правителството започва консултации с всички парламентарно представени партии за промени в Конституцията. Те трябва да гарантират дългосрочна финансова стабилност на страната.

Пакетът от мерки е част от специален Пакт за финансова стабилност, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред bTV.

"Пактът за финансова стабилност съдържа три точки, вече се знаят основните параметри. Първата точка е, че преразпределението на държавата, в смисъл колко държавата харчи, ние ще предложим да не надминава 37% от брутния вътрешен продукт. По този начин осигуряваме донякъде и втората точка, а именно, за да сме убедени, че няма да се увеличават с времето данъците, или по-скоро ще е много по-трудно да се увеличават данъците, предлагаме това да става с квалифицирано мнозинство от две трети от всички депутати. Третата част от тези мерки е дефицитът - никога да не надминава 3% от БВП", обясни Дянков.  

За да бъдат приети промените, е необходимо квалифицирано мнозинство, или гласовете на 180 депутати. Финансовият министър е убеден, че предложенията ще бъдат подкрепени от всички парламентарни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
fallback