fallback

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

Единствено районът, където се намира столицата, не е сред 20-те най-бедни в ЕС

11:07 | 25.02.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Всички осем най-бедни региона в ЕС се намират в България или Румъния. Снимка: Sxc.hu

Северозападна България е най-бедният регион сред общо 271 официални района в рамките на Европейския съюз (ЕС) от гледна точка на покупателна способност на населението.

Това показаха данните на европейската статистическа служба Евростат за 2008 г. От тях става ясно, че в Северозападна България покупателната способност на населението е само 28% от средната за ЕС.

Изчисленията са на база размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението спрямо средното за ЕС ниво.

От данните става ясно още, че централната част на Лондон е най-проспериращият регион в ЕС през 2008 г., следван от Люксембург, Брюксел, Грьонинген и Хамбург.

Покупателната способност на жител на централен Лондон е 3,43 пъти по-висока от средното в ЕС ниво и цели 12,3 пъти по-голяма от тази на населението в Северозападна България.

Северозападният български район е бил най-бедният в ЕС, следван от Северозападна Румъния и Северна Централна България.

Всички осем най-бедни региона в ЕС се намират в България или Румъния, а след тях застават райони в Полша и Унгария. България, Румъния, Полша и Унгария са четирите страни, в които са разположени всички 20 района в ЕС с най-нисък БВП на глава от населението в сравнение със средния за ЕС.

От Евростат уточняват, че данните за региони като Лондон, Люксембург и Брюксел може да са леко преувеличени, защото там много хора пътуват, за да получат по-добри възможности за работа.

Общо 25% от районите в ЕС се характеризират с покупателна способност под 75% от средната за ЕС. Те са 64 от общо 271, като от тях 15 са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.

България е представена в класацията на ЕС с общо шест района – Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югоизточен, Югозападен и Южен Централен, като единствено районът, където се намира столицата – Югозападният, не е сред 20-те най-бедни в ЕС. В него БВП на глава от населението през 2008 г. е бил на ниво 73% от средния за ЕС.  

  Десетте най-бедни района в ЕС БВП на глава от населението спрямо средния за ЕС за 2008
1 Северозападен (България) 28%
2 Североизточен (Румъния) 29%
3 Северен Централен (България) 30%
4 Южен Централен (България) 30%
5 Югоизточен (България) 36%
6 Югозападна Олтения (Румъния) 36%
7 Североизточен (България) 37%
8 Югоизточен (Румъния) 39%
9 Подкарпатие (Полша) 39%
10 Южна Мунтения (Румъния) 39%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 11.09.22 г.
fallback